Плевенчанинът Здравко Здравков встъпи в длъжността главен архитект на София

16.05.2016 17:36

16.05.arhitektКонкурсът за главен архитект на Столичната община беше обявен на 27 януари 2016 г. Моята първа цел беше да проведем изключително публичен конкурс, с ясни правила, с участие на експерти, както от професионалните организации, така и от граждански сдружения и инициативи. Втората – да привлечем кандидати с качества и опит. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на арх. Здравко Здравков – новият главен архитект на Столичната община, съобщават от пресцентъра на общината.
Кметът благодари на всички кандидати, който участваха, разработиха концепции и разрешиха да ги публикуваме. Благодари на арх. Адриана Начева, която дойде от Лондон, за да бъде модератор на публичното представяне, както и на членовете на журито и наблюдателите, които работиха активно и отговорно. Сред тях бяха представители на Съюза на архитектите, Камарата на архитектите, Министерство на регионалното развитие, политическите партии в общинския съвет и професионални и граждански организации. Фандъкова благодари и на арх. Бойка Къдрева, която изпълняваше длъжността на главен архитект във времето на провеждане на конкурса.
Фандъкова посочи, че очаква от арх. Здравков да представи реформа в структурата на Направление „Архитектура и градоустройство“, така че да работи по-качествено и бързо за гражданите и бизнеса. Важно е да създаде механизъм за ефективен диалог с професионалните и граждански организации при обсъждане на идеи и проекти. Изключително важни и очаквани са мерките за подобряване на организацията за провеждане на обществени обсъждания.
Очаквам да завърши наредбата, която въвежда правила по отношение на градския дизайн и цветовете, както и механизъм за контрол на работата на главните архитекти на райони, чиято работа трябва да стане по-публична и прозрачна, каза също кметът на София.
Изключително важно е да продължи с по-бързи темпове разработването на подробни устройствени планове, както и да се подготвят промени в Общия устройствен план, посочи също кметът. По думите й историческия център трябва да запази своя облик и това да се гарантира чрез плановете. Очаквам особено внимание към къщите-паметници на културата и към проектите за реставрация на стари сгради, които пазят историята на София.
Кметът посочи още, че е очаква от новия главен архитект да успее на практика да реализира мерки за подобряване на мобилността, повече места за велосипедисти и пешеходци, повече зелени пространства – тези политики са част политиките за зелен град.
Арх. Здравко Здравков раздели концепцията си в няколко ключови момента. Той акцентира на създаването на звено за градско пространствено планиране; промени в Наредбата за обществените обсъждания; нов дигитален архив. Това е първата стъпка към дигитализиране на повечето документи и процедури, както и по-широкота разпространение на електронните услуги, каза арх.Здравков. Целта е да се проследява движението на преписките, техническите паспортите на сградите и други документи. Арх.Здравков предвижда и промени в изискванията към районните главни архитекти.
Снимка: Гео Калев

#тагове:

НАЙ-НОВИ: