Ретроспективна изложба за 80-годишнината на Николай Дабов откриха в галерия „Бешков“

15.05.2016 8:41

15.05.dabov2

Ретроспективна изложба по повод 80-годишнината на Николай Дабов бе открита снощи в Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен. Инициативата бе по повод Празника на Плевен – 15 май и Европейската „Нощ на галериите и музеите“. Сред официалните гости бяха кметът на Плевен Георг Спартански, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, депутатът Васил Антонов.
Фонд „Живопис“ на ХГ „Илия Бешков“ съхранява 47 платна на Николай Дабов, две от които са включени в представителната й експозиция. Заедно с тях бяха представени 12 платна на Николай Дабов от колекцията на Васил Антонов, 16 – от тази на Януш Донев, 3 платна от личната сбирка на Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика и и една творба, собственост на Пламен Моневски. При откриването на изложбата главният уредник Антония Караиванова благодари на Община Плевен за финансовото съдействие за издаването на каталога към изложбата, в който са включени 33 произведения от фонда на ХГ „Илия Бешков“ и 12 на колекционери.

15.05.dabov3
Изложбата бе представена от акад. Светлин Русев, който описа Николай Дабов, като чувствителен живописец с изтънчена, поетична и нежна душа, споделяйки спомени от младежките им години. Истински живописец, който преживяваше природата не като имитатор, а като неин емоционален и духовен тълкувател, без да ни натрапва присъствието си, без излишни декларации и шумни демонстрации, отбеляза акад. Русев, допълвайки, че живописта на Николай Дабов е колкото носталгично-романтична, толкова и съвременна. Това е глътка чист въздух в замърсената духовна атмосфера, каза още той.

15.05.dabov4
Гостите в галерията приветства кметът Георг Спартански, който изрази огромната си благодарност към Николай Дабов. „Поклон за това, което той е оставил на нас. Вярвам, че тези картини са вечни и те ще радват поколенията и след нас, а това е и смисълът на изкуството“, каза Спартански. Той връчи Почетния плакет на кмета на Община Плевен на дъщерите и сестрата на Николай Дабов в знак на уважение от цялата плевенска общественост.
Минути след откриването на изложбата от семейството на Николай Дабов съобщиха тъжната вест, че след тежко боледуване художникът е напуснал този свят. Поклон пред светлата му памет!

15.05.dabov5

 

15.05.dabov6

 

15.05.dabov7

 

15.05.dabov1

#тагове:

НАЙ-НОВИ: