С отворено писмо до институциите излязоха участниците в конференцията “Затвор сред свободата. Свобода сред затвора” в Плевен

13.05.2016 9:44

29.06.zatvor

Отворено писмо с конкретни препоръки към Народното събрание, Омбудсмана на Република България, министъра на труда и социалната политика, министъра на правосъдието, областния управител на област Плевен, кмета на Община Плевен и Общински съвет – Плевен приеха участниците в национална конференция “Затвор сред свободата. Свобода сред затвора”, проведена в Плевен на финала на проект „Свобода зад решетките“. Над 100 участници в Националната конференция се обединяват около няколко приоритетни идеи и отправят послания към ключови институции и власти, като призовават за решителни действия за реформи в пенитенциарната система.
Сдружение „Младежки форум 2001 – Разград“ осъществи проект „Свобода зад решетките” (м.03.2015-м.04.2016г.), чиято основна цел бе да бъде увеличен фокусът върху уязвимите групи в затворите, чрез разработване на програми за обучения за пенитенцирните служители и осъдените на свобода. Една от основните насоки на работата с лишени от свобода е подготовка за успешна реинтеграция в обществото на които предстои скорошно освобождаване. Реализирането на проекта спомогна за повишаване мотивацията и придобиване на ключови компетентности от служителите в затвора в град Плевен и допринесе за разширяване на професионалните им знания и умения. Чрез дейностите, насочени, пряко към лишените от свобода се подкрепяше социалното им включване, процеса на ресоцилизация, както и мотивацията им сами да участват в подготовката за живота на свобода.
В резултат на едногодишната работа по проект „Свобода зад решетките” беше установена необходимост от интегриран процес на управление преди входа на затвора, вътре в затвора и след напускането му (на изхода):
• Лишените от свобода имат нужда от значителна подкрепа и помощ, тъй като са особена уязвима група.
• Липсата на подкрепяща социална среда е основна причина за нисък процент на социално включване и високи нива на рецидивизъм в българските затвори.
• Важна е ролята на социалните услуги и тяхното развитие. Според нашите наблюдения ефективните услугите могат да се разделят на две основни групи – вътре и извън затвора. Обединяващ елемент в Отвореното писмо е идеята, че в затвора е подходящо да се развиват услуги, насочени към трудова заетост, професионални обучения, стажуване и работа за лица лишени от свобода. Извън затвора – да се създават ефективни услуги – напр. центрове за социална рехабилитация и интеграция и дневни центрове на освободени лица, лишени от свобода. Необходимо е да се създава защитена среда и да има индивидуален подход на работа с всеки бивш затворник, чрез  рофесионална помощ и подкрепа. Държавата да създаде мрежа от центрове за подкрепа на бивши затворници във всеки областен град с участие на заинтересованите институции, общините, НПО.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: