Обновената Къща на художниците посрещна първите си гости (галерия)

11.05.2016 18:57

11.05.kashta1

Изложба рисунка и малка пластика беше открита днес в обновеното пространство на Къщата на художниците в Плевен. Проявата се организира от Община Плевен, Представителството на СБХ в Плевен и Артцентър Плевен. При откриването на изложбата Иван Велчев – Йово – член на Управителния съвет на СБХ – Плевен, припомни, че мястото е Къща на художниците от 32 години. „В продължение на 20 години тук се помещаваха ателиета на наши колеги. След 1984 г. къщата бе освободена и дълго време беше без статут, а по-късно се оформи като къща-музей на проф. Греди Асса, като тук се правеха детски изложби и се организираха литературни четения“, върна лентата Йово.

11.05.kashta2
От името на плевенските художници той изрази благодарност към ръководството на Община Плевен в лицето на кмета Георг Спартански, че успя в кратък срок да сложи началото на тази галерия, която ще бъде филиал на Артцентър Плевен, но ще продължи да се нарича Къща на художниците. Уверен съм, че тя ще запълни винаги недостигащото място за представяне на плевенските творци и нямам никакви съмнения, че оттук нататък традицията ще бъде пазена по-сериозно“, каза още Иван Велчев, пожелавайки и след 20 години пространството да бъде изложбена зала, която да събира творци и ценители на изкуството.

11.05.kashta3
Своето приветствие към участниците в изложбата отправи кметът Георг Спартански, който посочи, че справедливостта е възтържествувала, след като със свое решение преди време Общинският съвет отне на художниците галерията на „Вазов“ 5. „Още тогава предупредих, че ще се прочуем, като град който закрива галерии с измислени мотиви. Така че, дължахме това на художниците, като извинение за нещата, случили се досега“, отбеляза Спартански.

11.05.kashta4

 

11.05.kashta6

 

11.05.kashta5

 

11.05.kashta7

 

11.05.kashta8

 

11.05.kashta9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: