Найден Зеленогорски с идея да организира дебат за възстановяване на висшето военновъздушно училище

09.05.2016 14:23

zelenogorski vvu

Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок, обяви днес в пресклуба на БТА в Плевен своята идея да бъде организирана кръгла маса за възстановяване на висшето военновъздушно училище. Форумът може да се проведе през втората половина на юни или началото на юли месец, за да има време, ако предложението намери подкрепа, да бъде подготвено за новия държавен бюджет.

Зеленогорски посочи, че вече е разговарял с министъра на отбраната Николай Ненчев и с началника на отбраната ген. Константин Попов, който е възпитаник на военновъздушното училище в Долна Митрополия. „Имаме тяхната позитивна нагласа, но мислим, че в Плевен трябва да се направи една голяма кръгла маса. Да бъдат поканени хора, които и в момента служат в Долна Митрополия, които преподават във факултета, такива, които вече са от запаса, но са дали много за военновъздушното училище.”, подчерта Найден Зеленогорски. Той добави, че покани ще бъдат отправени и към други министри, защото „това усилие без допълнително финансиране не може да бъде осъществено”.

„За да бъде възстановено военновъздушното училище твърдим, че в момента летателният факултет към училището във Велико Търново не гарантира нужното качество на обучение на българските летци, независимо дали са за военната или гражданската авиация”, коментира още Зеленогорски. Той каза още, че до 5 години се планира да се поднови летателния състав на Българската армия, т.е. би било съвсем логично да имаме военно училище на ниво, което да дава възможности за летци, които да гарантират максимално изпълнение на военните и гражданските цели, както и безопасността на хората във въздуха и тези на земята.

Още утре Найден Зеленогорски е планирал разговор по темата с председателя на Парламента Цецка Цачева, както и в следващите дни с други депутати от Плевенска област, за да получи тяхната подкрепа. „Вече имаме примери за това какво се случва, когато действаме съгласувано”, каза Зеленогорски и посочи като пример обединените усилия на депутатите от региона за разкриването на факултет „Фармация” и за отпускането на държавната помощ за двете плевенски училища – МГ „Гео Милев” и НУ „Патриарх Евтимий”.

„Мисля, че ще действаме съгласувано и за възстановяване на военното училище и ще постигнем успех”, категоричен бе Зеленогорски.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: