Паметникът на Данаил Попов в Плевен ще бъде открит на 5 май

28.04.2016 14:18

pametnik

На 5 май в Плевен ще бъде открит паметникът на Данаил Попов, най-близкият съратник на Васил Левски. Това съобщи днес на брифинг в Община Плевен д-р Галя Цветкова, председател на Сдружение „Васил Левски” и зам.-председател на Общински комитет „Васил Левски”, основни двигатели на идеята за поставянето на мемориал на Данаил Попов.

На 5 май от 10,30 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата, от там шествие ще потегли към мястото, където е основан Първият революционен комитет. След това множеството ще се отправи към мястото на паметника. В 11 часа ще е тържествената част по откриването. От 12 часа в РБ „Христо Смирненски” ще се проведе беседа за живота и дейността на Данаил Попов.

pametnik danail popov

За възникването на идеята и за дарителската кампания, чрез която бяха набрани средства за реализиране на проекта, припомни д-р Цветкова. Тя отбеляза, че само за около 8 месеца са събрани близо 14 000 лв. Дарения продължават да пристигат и в днешния ден, а не малка част от фирмите, включили се с една или друга дейност в проекта, предоставят доброволно труд.

Ще припомним, че след проведен конкурс бе избран предложеният от арх. Иво Петров и скулптора Красимир Рангелов проект за паметник.

Д-р Цветкова изказа благодарност на всички дарители, включили се кампанията по набиране на средствата. Не малка част от тях са нейни пациенти, обикновени граждани. Активно са се включили и няколко плевенски училища като МГ „Гео Милев”, ПГРТО, ПГ по туризъм, ОУ „Йордан Йовков”, ЦДГ „Иглика”, арт школа „Колорит” и други.  Специални благодарности изказа и към хората, помогнали с идеи за реализиране на проекта.

Поканата за 5 май е към всички плевенчани да се включат в тържественото откриване на паметника на Данаил Попов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: