С модерен апарат изследват слуха на малчугани в детските градини на Плевен

25.04.2016 13:45

sluh

С модерен апарат, патентован през 2014 г. от специалисти в Канада, се провеждат скринингови изследвания на малчугани от детските градини в Плевен. Това информираха днес на брифинг в пресклуба на БТА в Плевен доц.д-р Александър Вълков, началник Клиника по УНГ към УМБАЛ „Д-р Георги Странски”, д-р Борис Духленски и д-р Хвърчилкова, както и членове на Лайънс клуб – Плевен с президент Янислав Илиев. Прегледите са част от кампания на Лайънс клуб, насочена към профилактика на детското здраве.

Апаратът е със софтуер за т.нар. игрова аудиометрия и по лесен начин се провеждат изследванията с деца на възраст от 3 до 6 годинки. До момента са изследвани около 350 деца в 11 детски градини на Плевен. При 23-24 деца са регистрирани съмнения за отклонения в слуха. Изследванията ще продължат в още 9 детски градини. След това ще бъдат обобщени резултатите, като те се предоставят и на родителите с цел, там където има съмнения за някакъв проблем да се потърсят варианти за консултации със специалисти и лечение.

Модерният апарат е закупен с помощта на Лайънс клуб, Медицински университет – Плевен и със средства на Клиниката по УНГ още през 2014 г. Той е популярен и като шубокс. През 2015 г. софтуерната програма се прилага в плевенската клиника.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: