Около 27% от бъдещите първокласници в Плевен са със съмнения за аномалии на зрението

25.04.2016 14:06

zrenie

Между 20-27% от бъдещите първокласници от 20 детски градини в Плевен са със съмнения за аномалии в зрението. Това е било установено по време на скринингово изследване сред 594 деца от последните групи на детски градини в града. То се инициира от Лайънс клуб-Плевен  и е проведено с помощта на специалисти по очни болести. Днес на брифинг в пресклуба на БТА в Плевен д-р Цветан Каменов /на снимката в средата/ обобщи проведеното изследване.

То се е състояло в периода 16 февруари – 23 март. Извършено е с модерен апарат, закупен с помощта на четири Лайънс клуба в страната – този в Плевен, два в София и един във Видин. Апаратът е щадящ за децата, тъй като за прегледа не се изисква разширяване на зеницата.

Възрастта 6-7 години е изключително важна за установяване на евентуални зрителни аномалии, посочи, д-р Каменов. След 8-мата година трудно може да се възстановят увреждания и не рядко се стига и до загуба на зрението. Затова той препоръча на родителите, при чиито деца са установени някакви проблеми, да потърсят специалист за консултация и евентуално лечение, ако е необходимо.

Този вид профилактика ще продължи и през следващата година, за да може навреме да се констатират зрителни увреждания при децата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: