Лазарка и гайдар посрещнаха Нидал Алгафари в Плевен

23.04.2016 13:00

23.04.nidal1

Нидал Алгафари бе специален гост в книжарница „Сиела“ в Панорама мол Плевен днес – навръх светлия празник Лазаровден. Повод за визитата му в нашия град стана премиерата на две книги от трилогията му – „Боже, защо Господ лъже?“ и „Аллах, милост нямаш ли?“. По стар български обичай популярният режисьор, пиар и автор бе посрещнат с пита и мед, както и с поздрав от гайдаря Румен Марков и малката лазарка Рая.
Алгафари благодари за любезното гостоприемство на книжарница „Сиела“, посочвайки, че рядко му се случва да се среща с читателите си в книжарници. Той не скри, че е приятно изненадан и от изпълнението на каба гайда, споделяйки, че именно на фона на такава музика пише своите книги. „Започнах да пиша с идеята да направя сценарий за игрален филм, в който да разкажа по един нов начин за българските обичаи и ритуали. В един момент, обаче, разбрах, че това няма да се получи, защото в България е твърде скъпо да снимаш филм“, разказа Нидал Алгафари пред плевенските си почитатели. Режисьорът отбеляза, че не е бил сигурен в себе си дали ще се справи с писането, знаейки за грешките, които допуска. Не съм много на ти с пълен и кратък член, трудно се справям и с времената и затова благодаря на Мадлен, която вършее след мен и успява да ми помогне, посочи Алгафари.

23.04.nidal2
Авторът на „Боже, защо Господ лъже?“ и „Аллах, милост нямаш ли?“ сподели, че с книгите той се стреми да покаже по един нов начин българските обичаи, които по думите му, в последно време са превърнати в един особен вид сценично изкуство за сметка на духа, който носят. Част от този пъстър калейдоскоп е и сравнително малко познатото калушарство – мъже, които излизат в дните между Коледа и Богоявление и лекуват чрез своите танци, разказа гостът. Той разкри, че именно така започва и първата част на книгата – с нарушаване на една клетва при първото си калушарство, която дава бащата на главния герой.
„И в двете книги се опитах да покажа грешното впечатление, което имаме за чорбаджиите, наложено ни от популярните ни литератори. Въпреки общоприетото мнение, че те са били изедници, заможните люде са хората, без които нямаше да имаме нито църкви, нито училища. Според мен, те трябва да бъдат представени подобаващо и се надявам, че съм успял да сторя това“, каза още Нидал Алгафари. Той бе любезен да отговори на въпросите на плевенчани, а също така да дари с автографи читателите си.

23.04.nidal3

#тагове:

НАЙ-НОВИ: