Творчески портрет на поетесата Дафинка Божкова представиха в ХГ „Дарение Светлин Русев“

21.04.2016 11:43

21.04.bojkova1

На 20 април бе поредният поетичен следобед, организиран от Творческо обединение „Зора” при сдружение „Евразия” – Плевен. В храма на изкуството Художествена галерия „Дарение Светлин Русев” беше представен творческият портрет на поетесата Дафинка Божкова.
Голяма част от творческия си път г-жа Божкова е посветила на културния живот в родния си Червен бряг, който не напускала поради силата на изконните корени и любовта към родното място и неговите характеристики. Тя е пр имер за човек, който може в по-малко населено място да изгради голям творчески път.Ако тръгнем по този път ще открием народопсихологията, красотата, особеностите, проблематиката.Всичко, което е вълнувало Дафинка Божкова, е станало нейна поетична рожба, отразена в книгите й. В тях е нейната същност, богата душевност, чувствителност.Тук е силното оръжие на женската нежност.

21.04.bojkova2
„Ехо от Червен бряг” достига до съзнанието на читателите и пробужда у тях патриотизъм и родолюбие. ”Пътуване във времето“ повежда в тематиката и дълбочината на вътрешното съзерцание, прозирайки в душата на Дафинка Божкова. Изящната словесност на Божкова е своего рода поетичен дневник на живота й, ”рисуван на листи”. Поетът Васил Милев емоционално обрисува със слово творческия път на Дафинка Божкова. Той изрази удовлетворението си: ”че поетичните усилия на Божкова за запазване очарованието на града край Искъра и Златна Панега и във възход, и в рецесия са защитени талантливо и оригинално. Нещо повече ще ви хване в мрежите си с музиката на поезията – внушителна и страстна. Та нали става дума за нашего брата – незабравящия доброто човек на 21 век, представен от Дафинка Божкова:
„Животът, знаеш, не е вечен,
Човек си остани докрай!”

21.04.bojkova3
Зам.-кметът по културата и образованието на Червен бряг Вергиния Василева поздрави Божкова, като дългогодишен работник в системата на културата и образованието, благодари й за нейната упоритост и последователност за разпространение на културните ценности в Червен бряг.
Ученици от Търговската гимназия ”Васил Априлов” изпълниха рецитал по нейни стихове „Копнеж по красота и светове”. Божкова прочете свои стихове. Поздравителни адреси бяха връчени от Евгения Иванова – председател на сдружение „Евразия” и от училище „Христо Ботев” – Плевен. Мария Данова от НУИ „Панайот Пипков” изпълни творба от Бах. А малката Марина Бабева от училище „Христо Ботев“ – Плевен изправи на крака всички с песен за България.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: