Васил Антонов: Проблемите около бежанската вълна в Европа тепърва ще се осмислят в християнски план

13.04.2016 8:43

antonov

Плевенският народен представител Васил Антонов, който представя страната ни на ХХІІ ежегодна международна конференция на Международния обществен фонд за единство на православните народи, изнесе доклад на тема: „Християнското осмисляне на проблемите на бежанците в света на актуалната действителност”. Това инфромират от пресцентъра на БСП-Плевен.

„Проблемите, възникнали около бежанската вълна в Европа, тепърва ще се осмислят в християнски план и ще се нуждаем от гъвкавост и мъдрост в отношението и реакциите спрямо този въпрос. Ситуацията е динамична и изисква да бъдем бдителни. Християнското осмисляне на проблемите за бежанците, в светлината на актуалната действителност поставя предизвикателства пред националната и светската държава. Бежанската криза, независимо от оценките на различни анализатори  – дали като „вълна на  ислямизация в Европа” или като „хуманитарна криза” е резултат от поредица военни конфликти в Близкия Изток и Северна Африка. Конфликти, при които имаше прояви на двойни стандарти, едностранни военни интервенции, икономически санкции.  В резултат и на това е налице криза, пред която християнска Европа  не се е изправяла от края на Втората световна война. Религията е тази, която следва да е в ролята на основен механизъм за стабилизирането на културната идентичност  и политическата стабилност в условията на глобализиращия си свят, но е нужно да бъдат положени всички усилия  за политико-дипломатическо уреждане и решаване на проблема”, отбелязва в доклада си Антонов.

Той подчертава категорично, че днес повече от всякога е нужно православният свят да бъде единен в защита на християнските ценности пред лицето на терористичните заплахи, защото религията е онази животворяща сила, която изгражда културите, цивилизациите, формира и съхранява идентичността на държавите, обществата народите.

Форумът, който се провежда в гр. Пирот, Република Сърбия в периода 11 – 14 април е събрал участници от повече от 20 страни. Политици, държавници, представители на православните общности в редица държави участват активно в дискусията по темата за християнското осмисляне на проблемите на бежанците в света на актуалната реалност.

Снимка: БСП-Плевен, пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: