АС-Плевен: Изборът на кмет на село Петърница е недействителен

13.04.2016 17:17

prisada

Със свое решение от вчера състав на Административния съд в Плевен е обявил за недействителен изборът на кмет за село Петърница.

Административното дело е образувано по жалба на Й.К.Д., кандидат за кмет на кметство с. Петърница, издигнат от местна коалиция „Работим за община Долни Дъбник” срещу Решение № 190-МИ/01.11.2015г. на Общинска избирателна комисия – Долни Дъбник. Според това решение за кмет на селото е избран Н.И.Т., издигнат от местна коалиция „Заедно за община Долни Дъбник” след проведения втори тур на местните избори на 01.11.2015г. с получени 368 действителни гласове. Делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на Административен съд – Плевен с Решение № 3039/17.03.2016г. на ВАС по адм.дело № 13820/2015г. след отмяна на постановеното по спора Решение № 524/17.11.2015г. и Определение № 1611/30.11.2015г. по образуваното адм.д. № 925/2015г. на Административен съд – Плевен.

Жалбоподателят Й.К.Д. чрез своя адвокат е оспорил решението на ОИК с доводи за неговата незаконосъобразност и е поискал отмяната му. В своята жалба Д. посочва и мотивите си – нарушения в деня на вота, агитация за другия кандидат в самия ден на изборите, както и нарушения при самото гласуване и при отчитане на резултатите, които са повлияли на резултата. В деня за размисъл преди втория тур е постъпил срещу него злонамерен сигнал за купуване на гласове, който впоследствие се оказал неверен, но го злепоставил пред избирателите и е повлиял на техния вот, поради провеждане на разследване и присъствието на полиция в дома му.

За да се произнесе по оспорването, при новото разглеждане на делото съдът е допуснал повторен оглед и преброяване на всички действителни и недействителни бюлетини от две секции СИК 009 и СИК 010.

При огледа в открито съдебно заседание в присъствието на страните съдът е установил резултати, различни от вписаните в протоколите на СИК и ОИК, се посочва в съдебното решение.

От там става ясно още, че и за двете секции съдът е установил различни резултати от отчетените в протоколите на СИК и съответно ОИК относно броя действителни и недействителни гласове за двамата кандидати, което се дължи на неправилно прилагане от СИК на законовите критерии на чл. 437 ал.2 и ал.3 от ИК, както и на допуснатото нарушение на чл. 435 ал.2 и чл. 436 ал.1 от ИК при сортирането и отчитането на бюлетините едновременно от различни членове на СИК.

„В заключение може да се обобщи, че при огледа съдът установи, че за № 6 – Н.Т. в секция 009 са подадени 171 действителни гласа, а в секция 010 – 158 действителни гласа или общо 329 действителни гласа. А за № 14 –  Й.Д. в секция 009 са подадени 134 действителни гласа ( 133 от пакет „действителни” + 1 от пакет „недействителни”), а в секция 010 – 197 действителни гласа или общо 331 действителни гласа. Следователно протоколите на СИК и ОИК не отразяват вярно действителните резултати от избора, поради което на осн. чл. 194 ал.2 и ал.3  от ГПК вр. чл. 144 от АПК следва да се приеме, че оспорването на тези официални удостоверителни документи е доказано. Те са неистински и следва да се изключат от доказателствата по делото и заедно с настоящото съдебно решение, след влизането му в сила, да се изпратят на прокурора”, посочва в решението АС-Плевен.

Според установените от съда при повторния оглед на бюлетините реални резултати, обявения за избран кандидат за кмет на кметство с. Петърница № 6 – Н.Т. е получил 329 действителни гласа, което е по-малко от получените от другия кандидат № 14 – Й.Д. – 331 действителни гласа. При това положение Н.Т.  е обявен от ОИК за избран за кмет на кметство с. Петърница в нарушение на чл.  452 ал.6 от ИК на втори тур на изборите, тъй като реално е получил по-малко действителни гласове от другия кандидат № 14 – Й.Д..

Решението на ОИК е незаконосъобразно, поради противоречие с материалния закон и поради допуснати процесуални нарушения от двете СИК при сортирането и преброяването на бюлетините, които са довели до неправилно отчитане на крайния резултат от избора и несъответствие с изразения действителен вот на избирателите. Затова в случая не се касае за допуснати технически грешки или грешки в пресмятането, а до съществени пороци на изборния процес, поради което изборът следва да се обяви за недействителен.

Така в крайна сметка Административен съд – Плевен е обявил за недействителен изборът на Н.И.Т. за кмет на село Петърница. Решението подлежи на касационно оспорване пред ВАС в 7-дневен срок от обявяването му на интернет страницата на съда.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: