Кметът търси съдействие от вицепремиера Кунева за разрешаването на три важни за Плевен проблема

08.04.2016 17:52

kmet i kuneva

По време на днешната си среща с вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева кметът Георг Спартански е коментирал три важни за Плевен проблема, по които тя да съдейства за разрешаването им пред съответните ресорни министерства. Това стана ясно на пресконференция в Община Плевен с участието на вицепремиера Меглена Кунева, кмета Георг Спартански, съпредседателя на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски и зам.-кмета Стефан Милев.

Първият поставен от кмета проблем е за проекта за спортен комплекс на стойност 1,5 млн. лв. Той е депозиран в Министерството на младежта и спорта още през септември миналата година, но по него все още няма развитие. „За нас е изключително важно този спортен комплекс на стойност 1,5 млн. лв. да бъде реализиран и искаме министерството да се произнесе по тази инвестиция. Ние не възразяваме сумата, след евентуалното й увеличаване, да бъде пренасочена към основен ремонт на самия стадион „Плевен”. Това са решения на Правителството. Въпросът е, че ние, както и повечето български общини не можем да се справим със собствено изграждане на голяма спортна база или с основен ремонт на същестуваща такава”, обясни Георг Спартански.

Вторият поставен проблем е за деактуване на терена на недостроената спортна зала до парк „Кайлъка”. По думите на кмета има интерес към този имот, ако бъде деактуван и стане общински, на негово място да бъде направен голям изложбен и конгресен център като инвестицията ще бъде от частния бизнес.

Третият въпрос е необходимостта от целева субсидия за основен ремонт на улица Втора задгарова, където се намираше Винзавода, бившата Бирена фабрика и други предприятия. Тя сега е в окаяно състояние. Там обаче френската компания „Малтери Суфле” възнамерява да разшири инвестицията си в Плевен на стойност 40 млн. лв. Ремонтът на улицата е протакан вече повече от 1 година. „Знаем, че Правителството подкрепя чуждите инвеститори, мисли доброто на българската икономика, на развитието на регионите. За Плевен тази инвестиция от 40 млн. лв. е изключително важна”, подчерта кметът Спартански. И добави, че от френската компания са го информирали, че решението за бъдещата инвестиция ще бъде взето до края на юни. Т.е. има опасност, ако въпросната улица не бъде ремонтирана, то „Малтери Суфле” може да пренасочи инвестицията си към друг град на България.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: