Около 200 лекари от Плевен ще се включат утре в националния протест

05.04.2016 15:41

lekari 11

Около 200 лекари от Плевен ще се включат утре в националния общолекарски протест, който ще се проведе в София. Това обяви днес на пресконференция д-р Ивайло Пресолски, председател на РК на БЛС. Пред медиите той, д-р Петя Дакова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Плевен, както и представители на различни лечебни заведения, коментираха кое доведе до поредната криза в здравеопазването и националния протест утре. Ще припомним, че миналата седмица ефективни протестни действия бяха предприети от личните лекари в цялата страна.

protest pleven

Тези медици, които нямат възможност да пътуват утре за София от Плевен, ще излязат за един час пред лечебните заведения с протестни лентички, закачени на реверите.

Мотото на утрешния протест ще е „Искаме реформа за истинска медицина”. В изявление към медиите преди дни от БЛС посочиха мотивите за протеста – продължаване действието на НРД 2015 и сключване на анекс, подписан от БЛС и НЗОК, към него. Да бъде възстановено ефективно договорно начало, бюджетът за здравеопазване да отразява реалните потребности за гарантиране на високо качество и пълен обем медицински дейности в лечението на пациентите. Също така лекарите искат администрация, която не създава хаос, а ред и действа предвидимо и прозрачно.

Ние не можем да подпишем за пореден път договор, на който не знаем окончателния му вид. Не можем да подпишем нещо, което не е докомплектовано, а имахме предварителна уговорка за това”, коментира д-р Пресолски.

lekari 1

„Вече не само, че пациентите се чудят какво да правят и на къде да хванат, а и ние не знаем какво да правим. Работим ден за ден. Затова и протестираме – искаме всичко да се изчисти, да се изясни, да не ставаме едни писари, които непрекъснато ще пишат, ще се сменят правилата на всеки три месеца, а на всяка наша грешка наказанията са големи. Вече не отговаряме за лечението на пациента, а за бележките да са точно спазени. Ако не сме прочели добре запетаята – грешка и глоба. Това не означава, че бягаме от контрол. Контрол ние си го правим, медицинският одит си е медицински одит. Ние искаме да имаме повече време за пациента, за това, което сме учили да можем да го приложим най-правилно”, добави председателят на РК на БЛС в Плевен.

„Не искаме да бъдем писари, не искаме да вземаме пръстови отпечатъци, не искаме да бъдем търговци, а лекари”, подчерта и д-р Петко Стефановски, началник Спешно отделение към УМБАЛ „Д-р Георги Странски”.

„Протестът е за базисни неща, сбърканата философия в здравеопазването. Няма друга такава държава в ЕС, която да заделя толкова малък процент от БВП за здравеопазване, да си регистрира здравните заведения по Търговския закон наравно с магазини, вериги за хранителни стоки и т.н. и да търси печалба. Печалба от здраве няма. Печелиш ли от здраве, значи не лекуваш добре”, категоричен бе и д-р Красимир Трифонов, избран за управител на ДКЦ – III в Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: