Министър Петкова нямала информация за излязло становище на Международния арбитраж за АЕЦ „Белене“

01.04.2016 13:43

1.04.aec

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова няма информация за излязло становище на Международния арбитраж в Париж по съдебния спор между българската „Национална електрическа компания“ /НЕК/ и руската „Атомстройекспорт“ заради спрения проект за строежа на АЕЦ „Белене“. „Всички очакваме решението на арбитража, но нямаме такава информация, която да е постъпила в министерството или в НЕК“, заяви Петкова пред журналисти в Народното събрание, съобщава БТА.
Тя посочи, че очаква решението да бъде взето до края на май – началото на юни и не пожела да коментира детайли и теми, свързани с делото, преди да излезе официално постановление. „Няма решение на Арбитража все още, такава информация няма“, коментира Петкова по повод публикации, че очакванията са НЕК да бъде осъдена да плати около 600 млн. евро.
Министърът на финансите Владислав Горанов също коментира, че не му е известно да има подобно решение на арбитража. Относно цитираната в публикацията сума от 600 млн. евро той посочи, че претенцията на руската страна е била дори по-висока, така че подобна сума би могла да се обсъжда като предмет на спора за една от страните.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: