Община Гулянци стартира социален проект в подкрепа на хората с увреждания

30.03.2016 10:01

3.12.invalid

От днес започва приемът на документи от кандидат-потребители и кандидати за работа по най-новия социален проект на Община Гулянци – „Алтернатива за независим и спокоен живот” по процедура на директно предоставяне на  безвъзмездна финансова помощ „Независим живот” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”2014-2020 г.

Срокът за кандидатстване е до 15 април, всеки работен ден от 8.30 ч. до 17.00 ч.

„Алтернатива за независим и спокоен живот” е насочен към хора с увреждания и техните семейства и хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване живеещи на територията на община Гулянци, които са в повишен риск от социална изключеност. Общата цел на проекта е да допринесе за разширяване на възможностите за подобряване качеството на живот на хората от уязвимите групи и техните семейства, като се насърчи принципа на равните възможности и се разширява обемът, многообразието и целенасочеността на социалните услуги, предоставяни в общността.

Общата стойност на проекта е 499 728,48 лв. и е с продължителност 23 месеца. Социалните услуги ще се предоставя от 1 юни 2016 г. до 30 ноември 2017 г.

Потребители, които желаят да ползват почасови услуги по проекта могат да бъдат: лица с трайни увреждания или възрастни хора над 65 г. с ограничения или невъзможност за самообслужване.

Като специфична услуга по проекта се предвижда 65 потребители да ползват иновативната дистанционна услуга „Телекеър” система за проследяване на жизнени показатели /кръвно налягане, кръвна захар, ниво на кислорода в кръвта, тегло и др., уред за автоматично разпределяне и алармиране за прием на лекарства предписани от лекар/. Тази система, чрез стационарно устройство-преносим предавател се ползва в дома да алармира при критични ситуации Звеното за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда, които ще уведомяват личен лекар, бърза помощ и др.

За работа в Звено за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда ще бъдат наети на трудово правоотношение общо 33 лица, в трудоспособна възраст, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или на професионална пенсия за ранно пенсиониране.

Документите от кандидат – потребителите и кандидатите за работа в Звено за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда могат да се изтеглят от сайта на общината или се получават, както и се подават в Общинска администрация – Гулянци, ул. „В. Левски” № 32, в Центъра за услуги и информация на граждани.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: