Председателят на СБП Боян Ангелов гостува в „Съгласие“

18.03.2016 8:40

18.03.saglasie

Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов беше гост на читалище „Съгласие 1869” вчера. Творческата вечер започна с великолепните изпълнения на вокална група „Арлекино” при читалището, с ръководител Виолета Боянова. Поводът за събитието 60-годишният юбилей на твореца и новата му книга „Далнина”, съобщиха от читалището.
„На юбилейна вечер по повод 60-годишнината на нашия гост и премиера на неговата антологична книга „Далнина” на издателство „Захарий Стоянов”, през ноември 2015 г. в София г-н Ангелов в един много широк кръг от интелектуалци, журналисти, творци от различни сфери на изкуството, чрез авторски рецитал по стихове от новата си книга представя своите „духовни пейзажи” по думите на Иван Гранитски”, припомни секретарят на читалището Маргарита Лазарова. „С днешната среща екипът на читалището представя пред плевенската общественост една личност, която има искрено, добронамерено и отговорно отношение към читалищата като структури, наследили в голяма степен и възрожденския дух, и отговорното отношение към българската култура и народни традиции”, допълни във встъпителното си слово тя. „Днес имаме удоволствието да се срещнем с един интересен човек, който усеща с поетичните си сетива болките на времето, социалните неправди и ги пресъздава в своето творчество. Като ерудирана личност с ясни и открити обществени позиции, г-н Ангелов, ръководейки една значима структура като Съюза на българските писатели, посвещава голяма част от професионалния си и житейски път на читалищното дело, на сп. „Читалище” – вече на 140 години, едно от най-дълголетните периодични издания в страната. Неговото присъствие днес в нашето читалище свързваме и с издаването през 2011 г. на енциклопедия „Възрожденски читалища” от издателство „Богианна”. В това чудесно издание е намерило място и читалище „Съгласие” благодарение на личните усилия на Боян Ангелов”, подчерта още Лазарова.
Творчески портрет на госта направи Людмила Иванова – библиотекар в библиотеката на читалище „Съгласие”. Със свои думи за твореца и колега Боян Ангелов се включи плевенската поетеса и председател на Дружеството на писателите в града Лалка Павлова. Малко преди това в ХГ „Дарение Светлин Русев” беше представена нейната последна книга „Жена Слово Космос”, чийто редактор и автор на предговора е Боян Ангелов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: