Отбелязваме Световния ден на съня

13.03.2020 7:17

14.03.sleep

Световен ден на съня се отбелязва за пръв път през 2001 година. Той е създаден по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация. Според учените жените спят по 9 часа и 7 минути, а мъжете – минутка повече. Рекордьор по продължителност на съня е лъвът – спи по над 19 часа. Не падат по-долу и котките – спят по около 14 часа, предимно през деня. За мечките да не говорим – спят цяла зима.

Изследвания от последните години показват, че проблемният сън има връзка с белодробните болести. Едно от сериозните заболявания от групата на т.нар. нарушения на дишането по време на сън е Синдромът на обструктивна сънна апнея (ОСАС). Среща се при 4% от мъжете и 2% от жените в средна възраст. Характеризира се с повтарящи се и продължаващи повече от 10 секунди прекъсвания (апнеи) или намалявания (хипопнеи) на дихателния поток. При клинично значимите форми, обикновено се установяват повече от 15 апнeи или хипопнеи на час.
ОСАС е доста често срещана, но за съжаление малко позната на лекарите болест. Както всяка болест и ОСАС има своите особености – по-често се среща при мъжете, отколкото при жените, като след менопаузата честотата на заболяването при жените нараства значително. Средната възраст, в която се проявява е 45-50 години. Значително по-често е при хора с наднормено тегло.

Световният ден на съня се отбелязва в петъка на месец март, предхождащ пролетното равноденствие.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: