На детско фолклорно шоу „Хамкане“ канят в MAXI Център Плевен

11.03.2016 9:01

11.03.sirni

Сирни заговезни (познат още като Прошка, Поклади, Сирница, Масленица) е един от значимите празници в народния календар. Празникът се чества седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. Традиционно, на трапезата на Заговезни присъстват: баница със сирене, варени яйца, варено жито и халва с ядки.
Най-характерен за празника е обичаят „хамкане“ – на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж в семейството е този, който върти конеца в кръг и членовете на семейството, най-вече децата, се опитват да хванат халвата или яйцето с уста. Първенците във вкусната надпревара, според поверията, ще бъдат живи и здрави през цялата година.
Другият по-известен и тачен обичаи е искането на прошка. На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки (свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри) и искат прошка, като им целуват ръка и казват „Прости ми!”. „Простено да ти е!” пък е задължителният отговор. Този празник, както и множеството други, характерни за народа ни, пазят в себе си духа на българските бит и фолклор. Спазвайки тези традиции и предавайки ги от поколение на поколение, България ще е винаги в нас.
Професионалистите от Детска школа „Бит и фолклор” по забавен начин ще предадат любопитните факти, свързани със Заговезни, на вашите деца. ”Хамкане” е името на детското фолклорно шоу, което ще включва: интересна информация за Сирни заговезни (още „Прошка”), постановката „Как се иска прошка”, хамкане по стар български обичай с халва и яйце, гайдар, традиционна трапеза с баница, викторина, награди и… много игри.
Да покажем на децата си защо се гордеем да сме българи!
Мястото е MAXI Център Плевен, а датите, за които може да се запишете са: 11.03.2016 г. (петък), 15:00 – 16:30 ч; 12.03.2016 г. (събота), 14:30 – 16:00 ч (или 16:30 – 18:00 ч) и 13.03.2016 г. (неделя), 14:30 – 16:00 ч. Телефон за предварително записване – 0878153852.
…За да помним, че сме българи!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: