Отбелязваме Световния ден за борба с бъбречните заболявания

10.03.2016 7:18

10 mart

Днес на 10 март се отбелязва Световният ден за борба с бъбречните заболявания. Денят е въведен през 2006 г. и се отбелязва през втория четвъртък на месец март по инициатива на Международното дружество по нефрология и на Международната федерация на фондациите за бъбречни болести.

Тази година мотото му е „Бъбречни заболявания при деца. Да действаме рано, за да ги предотвратим“.

Бъбречните заболявания са изключително сериозни и могат да доведат до трайна инвалидизация и дори до смърт. Проблеми с бъбреците засягат и другите органи на човек. При развитието на бъбречна недостатъчност единственото спасение за човек остава трансплантацията.

Бъбречните болести при възрастните се нареждат на четвърто място по честота. Тяхното значение обаче се обуславя не толкова от честотата им, колкото от някои медико-социални показатели. Бъбречните заболявания обикновено се проявяват през най-активната възраст на човека (от 25- до 45-годишна възраст), имат продължително, неотклонно влошаващо се протичане и са една от най-честите причини за загубена работоспособност. И днес все още редица болести на бъбреците имат смъртен изход, и то в ранна възраст.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: