Клиниката по нефрология и диализа при УМБАЛ – Плевен отбелязва Световния бъбречен ден

09.03.2016 13:34

9.03.kidney

За поредна година Клиниката по нефрология и диализа на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен се включва в отбелязването на Световния бъбречен ден, който тази година е на 10 март. Това сподели пред медиите днес началникът на Клиниката проф. Васил Тодоров. Световният бъбречен ден е световна здравна инициатива, посветена на профилактиката и лечението на бъбречните заболявания. Провежда се през втория четвъртък на месец март. За първи път е отбелязан на 9 март 2006 г.
Инициатор и организатор на Световния бъбречен ден е International Federation of Kidney Foundations (Международна федерация на бъбречните фондации). В България организатори на провеждането на Бъбречния ден са Българската бъбречна асоциация и Българското нефрологично дружество. Лекарите от Клиниката по нефрология и диализа на УМБАЛ „Д-р Г. Странски” са членове на Асоциацията и Дружеството и всяка година вземат участие в провеждането на инициативата.
„След първото честване през 2006 г., значението на Световния бъбречен ден нарастна значително и се превърна както в широко отбелязвано събитие в света, посветено на бъбречните заболявания, така и най-успешната инициатива, целяща да се повиши вниманието не само от страна на широката общественост, но и от правителствените здравни администрации към бъбречните заболявания и най-вече към хроничната бъбречна недостатъчност„, сподели проф. Тодоров. През 2006 г. СБД е бил отбелязан в 48 страни, а след 2010 г. се отбелязва в повече от 100 страни по всички континенти, посочи той.
Досега темите на СБД през различните години са били посветени на здравето на бъбреците, на невероятните особености на бъбречната функция, на епидемиологията на бъбречните заболявания, на връзката и зависимостта на бъбречните заболявания от захарния диабет, хипертоничната болест, на тясната връзка между сърдечно-съдовите заболявания и хроничните бъбречни болести, на хроничната бъбречна недостатъчност. Фокусът на СБД тази година е насочен към бъбречните заболявания в детската възраст.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: