Уникални реликви от Българското възраждане показват в изложба от днес в Плевен

01.03.2016 16:16

relikvi 1 В навечерието на Националния празник на Р България 3 март в Плевен бе открита поредната изложба по проекта „Уникални реликви от Българското възраждане”. Експозициите по този проект представят лични вещи и оръжие на дейци на Българското национално възраждане и Априлското въстание.

През 2016 г. се навършват 140 години от Априлското въстание – връх в борбата за национално Освобождение, продължение на мечтите и стремежите на младата и жизнена българска възрожденска нация за модерна държавност, за нормално политическо и гражданско управление, припомни при откриването на изложбата днес директорът на Дирекция „Военноисторически музеи” – Плевен Милко Аспарухов.

При откриването на експозицията се бяха събрали ученици от плевенски гимназии, представители на НД „Традиция” – Плевен, сред гостите бяха зам.-кметът Стефан Милев и началникът на отдел „Култура” Стефка Григорова, директорът на музея в Бяла черква г-жа Георгиева. relikvi tradiciq Изложбата се намира в Къща-музей „Цар Освободител Александър Втори” и включва оръжие на участници в четата на поп Харитон и Бачо Киро, водила 9-дневни сражения в Дряновския манастир през април 1876 г. Сред експонатите е и снимка на останалите живи въстаници от четата, направена в Бяла черква през 1898 г. Музейните материали са от фонда на Историческия музей в Бяла черква. relikvi snimka Посетителите могат да видят отблизо:

Пушка – Карабина „Крънка”, принадлежала на Петър Иванов Тончев от Бяла черква, участник в четата на поп Харитон и Бачо Киро, водила 9-дневни сражения в Дряновския манастир през април 1876 г. Съхранена от неговия правнук Събин А. Тончев

Пушка – Карабина „Шнайдер”, обр.  1865, принадлежала на Георги Калчев от Бяла черква, участник в четата на поп Харитон и Бачо Киро. Съхранена от неговия правнук Георги Калчев.

Сабя от Априлското въстание, местно производство, принадлежала на Стоян Ковача от Бяла черква, съхранена от неговия правнук Михал Вълев.

Ятаган от Априлското въстание, принадлежал на Пенчо Колев Кюркчиев от Бяла черква, участник в четата на поп Харитон и Бачо Киро. Пищов барабанлия, принадлежал на Пейо Неделчев Маринов от Бяла черква, участник в четата на поп Харитон и Бачо Киро. Съхранен от неговия правнук Христо Христов. Снимка на останалите живи въстаници от четата на поп Харитон и Бачо Киро, направена в Бяла черква през 1898 г.

Изложбата може да бъде видяна до края на месец март 2016. Докато трае изложбата, входът за музея е безплатен. relikvi

#тагове:

НАЙ-НОВИ: