Възможност за безплатни прегледи за глаукома в Плевен

29.02.2016 16:15

pregledi glaukoma

12 март е Световният ден за борба с глаукомата. Той се отбелязва по инициатива на Световната асоциация по глаукома и на Световната глаукомна пациентска асоциация.

Глаукомата е сред водещите причини за слепотата в света, днес това заболяване застрашава зрението на милиони хора. Наричат болестта „тихият крадец на зрение”, тъй като тя прогресивно уврежда зрителния нерв и често протича без симптоми. Уврежданията са необратими. Глаукомата е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб. Изчислено е, че 4,5 млн. души са загубили зрението си поради глаукома, и че този брой ще нарасне до 11,2 милиона до 2020 г.

Тази година плевенският очен център „Окулус“ ще се включи активно в борбата с глаукомата в България. На 12 март 2016 г. центърът предоставя възможност за безплатни прегледи на пациенти без установена глаукома.
В съвременния свят глаукомата вече не е равна на слепота, благодарение на възможностите на модерната офталмология. От изключително значение обаче е ранното откриване, проследяване на прогресията на глаукомните увреждания и адекватното лечение.

Скринингът ще се извършва от д-р Весела Иванчева, д.м., и ще се провежда по предварително установен график в очната клиника. Тя се намира на ул. “Патриарх Евтимий” №5. Час за консултация можете да запишете на тел. 064837711, 0878358175.

Прегледът е скринингов и включва:
Определяне на зрителна острота (без корекция).
Измерване на вътреочно налягане
(с безконтактен тонометър).
Оглед на очно дъно на тясна зеница.
Прегледът не включва изписване на очила.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: