Плевенски акордеонисти ще реализират професионални записи в БНР (видео)

23.02.2016 11:17

23.02.nui1

За 16-та поредна година през февруари се провежда Гала концерт на лауреати от радиоконкурс „Млади фолклорни таланти“. В него се включиха над 130 деца, заели през 2015 година първо място от класацията на предаването „Рано в неделя“ по програма „Хоризонт“ на БНР. „Млади фолклорни таланти“ е единственият конкурс за народна музика в националния радиоефир. Единствените акордеонни ансамбли в България, ръководени от Румен Тодоров и Ценка Тодорова, взеха за първи път участие в радиоконкурса. Ансамбъл „Акордеомания” откри събитието с произведението на Г. Андреев – „Танц със сопи”.
23.02.nui2Младите изпълнители от „Акордеомания – Джуниър” се представиха със специално написаната за случая пиеса от Красимир Кондов – „Шарена черга”, изтъкана от популярни фолклорни мелодии в разнообразието на неравноделните размери 5/8, 7/8 и 9/8.
В Първо студио на БНР, Александра Страшилова изяви едновременно таланта си като акордеонистка и страстта си към българската народна песен. Тя беше отличена за артистичното си изпълнение на „Полъх от Добруджа” – песни от репертоара на Верка Сидерова и Калинка Вълчева. Нейният учител по народно пеене е Цветина Минева.
Наградата за изпълнителите е реализиране на професионални записи в БНР. Участието на атрактивните ансамбли „Акордеомания” и „Акордеомания – Джуниър” Фолклор TV отрази във своя филм „Млади фолклорни таланти” – 2016.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: