Прием по нови професии и профили предлагат за учебната 2016/2017 година гимназиите в област Плевен

22.02.2016 13:11

rio oblastna

42 са професионалните и профилираните паралелки с прием след 7 клас в училища в област Плевен. 63 са профилираните, непрофилираните и професионалните паралелки с прием след 8 клас. Това обобщиха днес на пресконференция в Областна администрация, зам.-областният управител Красимир Иванов, началникът на РИО-Плевен Албена Тотева и старши експертите Цветанка Тончева и Снежана Георгиева. Поводът за срещата с медиите бе утвърденият в Министерството на образованието през миналата седмица Държавен план-прием в средните общообразователни и професионални училища в област Плевен.

Завършващите 7 клас през настоящата учебна година  са 2074 ученика, което означава, че при обявен прием за 42 паралелки средно по 26 деца в тях, би трябвало приемът да бъде изпълнен. Осмокласниците са 1556. Обявените места за тях са 1364, т.е. и тук приемът трябва да бъде осъществен.

За първа година ще бъде разкрита професионална паралелка в Никопол. Тя ще е за професията „Икономист” и приемът ще е в СОУ „Христо Ботев” в крайдунавския град.

На територията на областта прием в професионални паралелки се осъществява в 24 професионални гимназии, три специални училища, две средно общообразователни училища и спортното училище в Плевен.

След 7 клас приемът за професионалните паралелки ще е в 21 паралелки, като 11 са с сборни, т.е. по този начин се спасяват 22 професии.

След 8 клас приемът ще е в 45 професионални паралелки – 43 в професионални гимназии и две СОУ-та в Никопол и Гулянци. 20 от тях са сборни.

Другата новост е приемът по професия „Системен програмист” в ПГМЕТ-Плевен след 7 и след 8 клас.

След завършено основно образование в 6 помощни паралелки ще предлагат прием за деца със специални образователни потребности.

В средните общообразователни училища  в Плевенска област ще има прием в 21 профилирани паралелки след завършен 7 клас и в 9 профилирани паралелки след завършен 8 клас.

За първи път СОУ „Анастасия Димитрова” – Плевен ще има нова паралелка с профил природоматематически. Непрофилираните паралелки в областта са 9, една е за задочно обучение и тя е в СОУ „Васил Априлов” – Долна Митрополия.

Началникът на РИО-Плевен Албена Тотева коментира, че така предложеният план-прием е балансиран, съобразен е с броя на завършващите ученици.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: