Свлачище се е активизирало в района на новото депо за отпадъци край Плевен /снимки/

15.02.2016 15:28

proverka depo 3

Свлачище се е активизирало в района на новото депо за отпадъци край Плевен. За това съобщи днес на брифинг в Общината кметът Георг Спартански. Той посочи, че в края на януари е приключила проверка на обекта, която е отчела, че всичко е наред, а няколко дни по-късно е започнало свлачището.

Асфалтовият път, който води към клетката, навътре в самото сметище, е напукан по осевата линия, има пропадане и вълнообразност на асфалта. Свлачището се е получило там, където е т.нар. ретензионен резервоар за отпадни води, на този етап няма опасност за разрушаване увреждане на съоръжението, но вляво от него има хлътване на земната маса с денивелация от около 2 м, посочи кметът.

proverka depo 4

Вече е уведомен за проблема изпълнителят на обекта, който вече е посетил със свои експерти депото, за да направи своя експертиза дали свлачището е заради не добре извършен инженеринг или заради обективни природни дадености. Уведомено за проблема е и Министерството на околната среда и водите, като Общината е помолила да бъде изпратена комисия от експерти, за да прецени каква е причината за свлачището и да се предпишат мерки.

proverka depo 1

Ако бъде преценено, че свлачището се е появило заради не добре извършено проучване, планиране от страна на изпълнителя, той ще трябва да поеме разходите по укрепването му. Ако се установи, че то е в следствие към обективни процеси, които не са по вина на изпълнителя, вариантът за Общината е да се обърне за отпускане спешно на средства към Министерството на регионалното развитие.

Снимки: пресцентър Община Плевен

proverka depo 2

proverka depo 5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: