От Горни Дъбник излизат отново на протест в защита на жп гарата

15.02.2016 15:54

gara dabnik

Жители на плевенското село Горни Дъбник отново ще излязат на протест срещу закриването на ж.п. гарата. Протестът е насрочен за сряда – 17 февруари от 9 ч. в района на ж.п. гарата.

В сряда се очаква комисия от НК „Железопътна инфраструктура“, която да изготви протоколи за предстоящото закриване на гарата, съобщиха от организационния комитет на протеста. Както и преди година, хората от селото ще излязат, за да се срещнат с представителите на комисията и да чуят мотивите им за закриването й.

Жителите на Горни Дъбник не са съгласни със закриването, както и с преструктурирането й, тъй като остават без сигурен транспорт. Друг мотив срещу закриването на гарата е, че тя е опорна, която разполага с две зърнобази, както и със склад на Държавен резерв. Също така през района ще преминава и трасето на газопровода „Набуко“, а строителните материали за него може да се транспортират с товарни вагони.

Това не е първата битка на жителите на Горни Дъбник за запазване на гарата им. През януари м.г отново излязоха на протест и блокираха ж.п трасето в района. През 2013 г. хората организираха и протестна подписка. Опити за закриване на гарата имаше и през септември 2012 г. Тогава жителите на селото бяха готови да блокират главния път Плевен – София, като изтъкнаха, че влаковете са единственият им сигурен транспорт с областния град Плевен и страната, а услугата на железниците се ползва и от съседната община Искър.

Ежедневно гара Горни Дъбник се ползва от над 30 пътуващи – студенти, работници, пенсионери, както и хора от съседни населени места. Ако селото остане без гарата си ще се унищожат и зърнобазите, а какво ще се случи и с Държавния резерв, питат жителите на Горни Дъбник.

Снимка: архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: