Запалиха колата на шеф на общинска фирма и фургона на съветник в Плевен. Случайно ли е?

15.02.2016 13:17

17.12.pojar

Личният автомобил на шефа на общинската фирма „Паркстрой” Красимир Петров и фургон на общинския съветник Христомир Христов са били запалени. Това информира днес на брифинг кметът на община Плевен Георг Спартански. Той добави, че миналата седмица се е състояло заседание на постоянна комисия към Общинския съвет на Плевен, на която са били разглеждани програмите и бизнесплановете за 2016 г. на общинските дружества и са били дадени отчети за 2015 г. на дейността им. Именно преди това заседание е бил подпален личният автомобил на Красимир Петров. След това е лумнал пожар и във фургон, собственост на съветника Христомир Христов, който по време на бурното заседание на комисията бил задавал много въпроси.

„Тъй като и в природата има и случайни неща, но пък за няколко дни непосредствено преди и след заседанието на тази постоянна комисия да бъдат запалени лични имущества на управител на общинска фирма и на общински съветник, не допускам че е случайно. Считам, че нещата взимат един неприятен обрат. Започват серия от криминални актове и се надявам да не се стигне до ексцес на такива актове. Горещо се надявам, че следствените и правораздавателните органи ще се свършат работата за пресичане в зародиш на такива престъпления, които очевидно са свързани със значителни имуществени интереси”, коментира кметът Спартански.

Той посочи, че не е тайна, че най-апетитните фирми на Общината са „Паркстрой” и „Инжстрой”. От отчета за 2015 г. на двете фирми, който кметът днес коментира пред медиите, става ясно, че „Инжстрой” има около 9 млн. лв. общо приходи. От тази сума 2 млн. и 810 хил. лв. са за външни услуги, т.е. това е една трета от дейността на фирмата.  При „Паркстрой” при приходи от 1 млн. 710 хил. лв. общо, за около 820 хил. лв. са за подизпълнители. Според Спартански именно в тези факти трябва да се търсят причините за двата палежа.

„Още в предизборната си кампания заявих, че категорично ще пресека възможностите за източване на общинските фирми и ще се опитам заедно с общинските съветници и чрез промяна в ръководствата на общинските фирми и чрез създаване на условия за по-добра работа, да им дадем възможност да си стъпят на краката. И парите, които печелят, да остават в дружествата – за реинвестиране и работни заплати. Ще сведем до санитарния минимум парите, които изтичат за външни услуги”, категоричен бе Спартански.

„Не може в 21 век в град, който е част от европейска държава и членка на ЕС, бизнесотношения да бъдат решавани по този варварски начин с палежи”, добави още кметът на Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: