Баронеса Денислава Плевенска: Повече от 250 деца в България се нуждаят от инсулинови помпи

05.02.2016 17:05

5.02.diabet

Повече за кампанията „За нов живот“, със средствата от която се осигуряват инсулинови помпи за деца, болни от диабет, разказаха днес в ефира на Нова ТВ председателят на Асоциация „Докосни дъгата“ Петя Раева, съучредителят на Асоциацията Баронеса Денислава Плевенска, както и актьорът Веселин Плачков и певицата Мариана Попова, които са лица на кампанията. Те гостуваха в предаването „На кафе“ при Гала, а заедно с тях бе и Мария Карауланова, която е майка на дете с диабет.
Това, което направихме с Денислава, е нещо революционно за България и аз съм много благодарна и на Здравната каса, и на омбудсмана Мая Манолова, и на медиите, че този въпрос бе повдигнат и популяризиран, сподели Петя Раева. Тя отбеляза, че за жалост България е последната страна от Европейския съюз, която обръща внимание на казуса с инсулиновите помпи за деца, болни от диабет.
От своя страна, Баронеса Денислава Плевенска бе категорична, че диабетът е нещо, за което трябва да се говори открито, разкривайки, че и тя има в семейството си човек, болен от диабет. Баронеса Плевенска обясни, че помпата подава равномерно необходимото количество инсулин, замествайки писалката и благодарение на нея децата могат да живеят съвсем нормално. Досега Асоциацията е закупила осем инсулинови помпи, а броят на децата, които се нуждаят от тях, е над 250. Спешните случаи са над 100 и ние се опитваме ежемесечно да подсигуряваме помпа на дете, каза тя, отбелязвайки, че цената на една помпа е 7000 лева, а отделно към устройството е необходимо да бъде закупен и специален сензор.
Никое правителство досега не е обръщало внимание на този проблем. Надявам се скоро да бъде гласуван закон, с който да бъде прието на децата, страдащи от диабет, да се подсигуряват инсулинови помпи и консумативите за тях месечно“, сподели в предаването Веселин Плачков.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: