Изложба на акад. Румен Скорчев откриват в Артцентър Плевен днес

04.02.2016 7:21

Изложба „Изгреви и залези“ на акад. Румен Скорчев (1932-2015) ще бъде представена в залата на Артцентър Плевен, съобщиха оттам. Откриването е днес, 4 февруари, от 17.30 часа.
Румен Скорчев е роден е на 7 октомври 1932 г. в Търговище. През 1964 завършва Илюстрация във ВИИИ „Николай Павлович“ при проф. Веселин Стайков. Работи като художествен редактор и главен художник на изд. „Народна младеж“. Професор е в катедра „графични изкуства“ в НХА. От края на 60-те години Скорчев добива популярност в България и чужбина с множеството спечелени награди от участия в международни изложби. Стипендиант е на японската фондация Kokusai Koryu Kikin (1979). Организира самостоятелни изложби в Австралия, Италия, Индия, Холандия, Люксембург, Кюрасао, Русия, Швейцария, Германия, Австрия, Ирак, Норвегия, САЩ и др.
Илюстрирал е над 200 книги за деца и възрастни. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, на областните галерии в България, галерия „Албертина“ – Виена, музея „Виктория и Албърт“ – Лондон, Национална галерия – Вашингтон, САЩ, музея „Лудвиг“ – Кьолн, Националната библиотека на Париж, Дордрехтмузеум – Холандия, Музей за съвременно изкуство в Кайро – Египет и др., както и в големи частни колекции в САЩ, Холандия, Италия, Франция и др. Благодарение на контактите си с японския университет „Сейка“ Скорчев подпомага културния обмен на Япония и България, като организира разменни изложби на художници от двете страни.

26.01.skorchev2

#тагове:

НАЙ-НОВИ: