Започна приемът на предложения за Нощта на музеите, какво ще видим в Плевен през 2016-а?

30.01.2016 9:05

30.01.night1

Министерството на културата започва да приема предложения и заявки от цялата страна за присъединяване към инициативата Европейска „Нощ на музеите” – 2016. На 21 май (събота) отбелязваме дванадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите”. Европейската „Нощ на музеите” е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват веднага в инициативата още в първото й издание. И през тази година, когато е 12-тото издание на Нощта, Министерството на културата на Рeпублика България и Френският институт в София ще са партньори на Министерството на културата и комуникациите на Франция в организирането и отбелязването на инициативата. По традиция, очаква се отново десетки музеи и галерии в страната да изявят готовност и желание да се включат в европейската инициатива с множество интересни изложби, концерти и най-различни арт прояви, посветени специално на Нощта.
Министерството на културата на Р. България напомня, че предложения и заявки за участие в европейската инициатива „Нощ на музеите” – 2016 могат да изпратят както национални музеи и галерии, така и регионални музеи и общински културни институти, а също и частни галерии и изложбени пространства, които проявяват интерес към събитието.
Националната програма за участието на музеите от страната в Европейската нощ на музеите се изготвя от Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в Министерството на културата.
В предстоящата Европейска „Нощ на музеите” на 21 май 2016 г., когато вратите на музеите и галериите ще са отворени до полунощ и входът в тях е свободен за посетителите, с нови интересни експозиции и с различни атракции и артистични изяви пространствата за изкуство ще обогатят тазгодишното издание на инициативата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: