ВТАС увеличи наказанията по дело за убийството на ветеринарен лекар от Плевен

27.01.2016 11:20

22.12.ubiistvo

С решение, постановено по ВНОХД №259/2015 г., тричленен състав на Апелативен съд Велико Търново измени частично присъда постановена по НОХД № 1026 от 2014 г. по описа на Окръжен съд Плевен, като увеличи наказанията на двама от петимата подсъдими.

С присъда от 17 юли 2015 г., първоинстанционният съд е признал за виновни подсъдимите Мирослав С. Й. (1973г.), Кольо С. Й. (1987г), Юсеин А. С. (1970), Ибрахим А. С. (1973г.) и Мехмед А. С. (1972г.) за виновни в това, че на 17.02.2011 година в местност край град Плевен, в съучастие помежду си, отнели чужди движими вещи, (дебитна карта, два мобилни телефона, две СИМ-карти и огнестрелно оръжие с неустановена марка и модел, калибър 7.65мм ), всички вещи на обща стойност 154 лева от владението на собственика Любомир Н. Ц. от гр. Плевен с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила и грабежът е придружен с убийството на Любомир Ц, като Мирослав С. Й., Кольо С. Й. и Юсеин А. С. са извършили деянието в условията на опасен рецидив, поради което и на основание чл.199, ал.2, т.2, предл. 1, вр. с ал.1, т.4, вр. с чл.198, ал.1, вр. с чл.20, ал.2, вр. с чл.29, ал.1, б. „б“ вр. чл.54 от НК, първоинстанционният съд е осъдил тримата на доживотен затвор при първоначален специален режим.
На основание чл.199, ал.2, т.2, вр. с чл.198, ал.1, вр. с чл.20, ал.2 вр. чл.54 от НК, Окръжен съд Плевен е определил наказание от 18 години лишаване от свобода за Ибрахим С. А. и 20 години лишаване от свобода за Мехмед С. А., като е постановил наказанията им да се изтърпят при строг режим
Окръжен съд Плевен е осъдил петимата подсъдими да платят солидарно помежду си по 50 000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди на частните обвинители и граждански ищци В. П. Ц. и Д. Л. Ц. със законната лихва.
Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Плевен и въззивни частни жалби на осъдените лица.
Според съставът на ВТАС, обясненията на подсъдимите в частта, с която с категоричност отричат участието си в престъплението, за което им е повдигнато обвинение е защитна теза и се намират в противоречие със събраните гласни и писмени доказателства, от чиито анализ се извлича по категоричен начин авторството на деянието.
Съдът е намерил за неоснователни възраженията на защитниците на подсъдимите и на самите подсъдими, че липсват доказателства да са автори на деянието. Поради това и исканията им за отмяна на присъдата и постановяване на нова, с която подсъдимите да бъдат признати за невиновни и оправдани по повдигнатите им обвинения като неоснователни са оставени без уважение.
Съставът е потвърдил изцяло присъдата на Окръжен съд Плевен по отношение на наказанията (доживотен затвор) на Мирослав С. Й. (1973г.), Кольо С. Й. (1987г) и Юсеин А. С., и е счел, че наказанията за другите двама подсъдими са занижени, тъй като първоинстанционният съд не е отчел в достатъчна степен отегчаващите вината обстоятелства по отношение на тях.

Поради това, въззивният съд е отменил присъдата на ОС Плевен в тази част, като вместо това е наложил наказание доживотен затвор за Мехмед А. С. и 20 години лишаване от свобода за Ибрахим А. С. Със същото решение, ВТАС изменя режимът на изтърпяване на наказанието на Мехмед А. С. от строг на специален.
ВТАС е потвърдил присъдата на първоинстанционния съд по отношение на гражданските искове.
Решението на Апелативен съд подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 15 дневен срок.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: