Проект, фокусиран върху равнопоставеността на половете, обедини младежи от Плевенско

20.01.2016 13:44

20.01.proekt

Успешно приключи проектът „Джендър клубове по форум театър в малките градове“, финансово подкрепен от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Негов изпълнител е Сдружение „Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи“ – Плевен в партньорство с Фондация „Артист“ – София. Повече за проекта днес пред плевенските медии споделиха Даниела Димитрова – Сдружение Плевенски обществен фонд „Читалища“, Марта Димитрова – председател на Сдружение „Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи“ – Плевен, Антоанета Мачева от „Европа Директно“ – Плевен и Дамян Минков – Фондация „Артист“ – София.
Целта на проекта е била да се постави във фокуса на общественото внимание в малките населени места темата за равнопоставеността между половете. В рамките на 10 месеца са изградени 10 младежки дискусионни клуба в десетте градове-общински центрове, като организаторите са сключили споразумения за партньорство с местните общински администрации, училищата и читалищата, които са съдействали за изграждането на младежките структури. Клубните съвети – 30 младежи, по трима от всеки град, са били обучени за организиране и модериране на дискусии по модела „Форум – театър“, провели са се артдискусии, както и информационни кампании. Част от проекта е включвала и подготвянето на документален филм, отразяващ изпълнените дейности, който е бил представен вчера пред участниците. Също така, е издадена и книгата „Форум – театър за джендър равенство и младежки дискусии“. За участието си в проекта десетте гимназии-партньори са били отличени с Плакет на благодарността на Сдружение „Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи“ – Плевен.
Както сподели председателят на Сдружението Марта Димитрова, преди броени дни е бил подписан договор за нов проект, който е своеобразното продължение на този. Целта е чрез него да бъде подпомогната дейността на вече създадените младежки клубове. В Плевен ще гостуват шестима доброволци от шест различни държави, които ще имат възможността да работят с плевенските младежи. Също така, през лятото ще бъде открита Лятна академия за младежки лидери, а дотогава младежката организация и дискусионните клубове ще търсят финансиране от местните власти и бизнеса, за да е възможно на територията на областта да се организира устойчиво работещ механизъм за гражданско образование, личностно развитие и изява на младите хора.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: