Поетесата Мария Донева рецитира в Плевен

14.01.2016 18:28

Дом Кафе, плевен, ул. Княз Борис I, № 20.Тя се наслаждава на дъжда, а ние ще се наслаждаваме на нея …в Събота 19.00ч, (16.01.2016). Вход: Свободен, Съзнание: Свободно!

maria1
– Мисля че това е първото ти гостуване на „плевенска сцена”. Какво те води насам, в „града на метафизичната скука”, както преди години го нарече твой „брат по перо”?
– Водят ме стихотворенията – идвам да рецитирам. Надявам се, че ще дойдат хора и ще има кой да ме чуе. Не зная нищо за Плевен, не съм идвала преди тук, ще ми бъде интересно. Когато за пръв път отивам в някой град, предимството е, че няма риск да повторя нещо, което съм казвала там преди. Освен това стихотворенията са нещо дълбоко лично, а такива неща се споделят или с най-близки хора, или с напълно непознати. Надявам се, че когато си тръгвам, ще оставя там близки.
– Не зная, дали си водиш своя си статистика, но кое поред ще бъде това поредно твое четене на стихове и среща с читатели и приятели? Всеки път различно ли е, и кое го прави да е така, ако е така?
– През последните години наистина пътувам доста, в градове и села, в библиотеки, книжарници, читалища и клубове. Има много хора, които обичат поезия, виждала съм ги с очите си. В Плевен ще дойда с новата си книга „Тя се наслаждава на дъжда”, тя излезе в края на ноември и до сега съм я представила в Житница, Стара Загора, София, Пловдив и Асеновград. Да, срещите са всеки път различни – аз всеки път говоря различни неща, според това, как ме гледа публиката, как тръгва разговорът и каква е атмосферата в залата. Понякога е много смешно, друг път се случва половин салон да се разплаче. На тези срещи ние споделяме чувства. Не знам как звучи, но е хубаво.

maria2
– Как „тя се наслаждава на дъжда”?
– Пълноценно. Бавно. Дълбоко. Наслаждава се на дъжда, на хубавото време, на любовта и на раздялата. Животът е толкова хубав!
– Малките тайни на голямата поезия?
– Когато пиша, желанието ми е думите да са точни, красиви, ясни. Да са дружелюбни към читателя си. Да не лъжа. Поне в стихотворенията.
– Покани чрез нас твоите читатели в Плевен?
– Хора, четири часа ще пътувам с автобус в снега, ще мина Балкана, досущ като генерал Гурко, за да ви погледна в очите, да се засмея от ухо до ухо и да ви кажа няколко стихотворения. Много се надявам да се срещнем и да се запознаем.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: