„Наздраве, 2016-а със…“ скулпторите Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика

02.01.2016 13:24

В дните около Нова година в поредица от блиц интервюта, обединени под рубриката „Наздраве, 2016-а с…“, „Плевен за Плевен“ ще ви срещне с интересни и популярни хора от Плевенско, мнозина от които разнасят славата на нашия край не само в България, но и по света. С какво ще запомнят изминалата и какво си пожелават през новата година, какво ги вдъхнови и какво разочарова – бъдете с нас и ще разберете!
Този път блицът ни е не с един, а с двама гости – творческото семейство Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика.

2.01.ube
1. С какво ще запомните изминалата година в обществен и личен план?
Изминалата 2015-а беше доста богата откъм изложби за нас. Двамата направихме такива в Словакия – Братислава, Габрово, Дупница, Свищов, а също така имахме участия в няколко общи изложби – по една в Русе и София и три в Плевен. Което за нас, а и за всеки творец, е доста в личен и обществен план.
2. Събитието, което ви вдъхнови? Събитието, което ви разочарова?
Убавка Тончев: Мен лично може да ме вдъхови нещо съвсем малко, нещо незначително за някой друг и да ме накара да посегна към статива и глината. Една среща с мой почитател, например, или пък една топла дума.
Колкото до събитие, не бих могла да посоча конкретно кое ме е разочаровало. Мога да кажа, обаче, че през последните няколко години плевенските художници бяха пренебрегвани. И се надявам през следващите години да не бъде така. Художникът не иска много, на него му трябва малко, за да създава, за да твори. Нужни са му елементарни условия за това. Именно това ми се иска да се промени и подобри. Още повече, че имаме обещание от новото ръководство на Община Плевен, че културата в Плевен няма да е последна дупка на кавала.
Константин Симеонов: Споделям това, което казва съпругата ми. Понякога малките неща – човешките, могат да те вдъхновят повече. Те носят повече емоции, отколкото грандиозни фалшиви събития. Творецът се опитва да създаде красив и хармоничен свят, така че не бих могъл да кажа кое събитие ме е разочаровало. Разбира се, не мога да не отбележа като тревожни събития бежанската криза и атентатите.
3. Накъде върви: светът, България, Вие?
Убавка Тончев: Тревожно е това, което се случва както извън, така и в страната ни. Лично аз ще продължавам да творя за себе си и за почитателите си.
Константин Симеонов: Светът върви към пълна деградация, а ние се опитваме да съхраним моралните и духовни стойности чрез изкуството.
4. Какво, защо и на кого не успяхте да кажете? Направете го сега!
Убавка Тончев: Малко неща.
Константин Симеонов: Нямам тайни.
5. Какво си пожелавате през 2016 – на себе си, на близките, на града Ви?
Убавка Тончев: Първо пожелавам на най-скъпото ми нещо – моето семейство, да бъде здраво. На себе си също пожелавам здраве и да успея да реализирам предстоящите си изложби през 2016-а. На приятелите желая годината да е успешна в начинанията им.
Константин Симеонов: Пожелавам си здраве, за да мога да творя и да споделям направеното с повече хора. На семейството си пожелавам здраве и много радост, а на приятелите щастлива нова 2016-а година!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: