Над 1000 подаръка и стотици усмивки на финала на операция „Плюшено мече” в Плевенско

24.12.2015 17:27

podaraci meche 3

Кристина Янчева и Росица Йончева са двете плевенчанки, заради които Коледата стана възможна за деца и младежи в неравностойно положение в област Плевен. Двете млади дами се нагърбиха с организацията на благотворителната акция Операция „Плюшено мече”, чиято цел е да зарадва с индивидуални подаръци деца и младежи, настанени в социални институции.

И операцията се оказа успешна, дори повече от това.

Над 350 са децата и младежите, сред тях и такива с увреждания, които са получили повече от 1000 подаръка от дарители – от страната и от чужбина, добри хора, приели присърце каузата да зарадват за Коледа поне едно дете, което няма да бъде прегърнато от своята майка в навечерието на Рождество. Съставените списъци с желаните подаръци бяха 20. С тях бяха зарадвани децата и младежите от общо 15 институции – домове за деца без родители, центрове за настаняване от семеен тип, защитени жилища и Помощното училище в Долни Дъбник. Освен индивидуалните подаръци бяха осигурени и необходими за ежедневието консумативи и уреди.

krisi i rosi meche

Криси и Роси

Не можем да не питаме двете дами защо участваха в тази инициатива?

„Още щом прочетох за какво става въпрос ми се видя нещо смислено и нещо, което всеки трябва да направи. Според мен такава инициатива трябва да е целогодишна, а не само по празниците. Аз лично бих се включвала по всяко време”, категорична е Кристина.

„Аз участвам за втора година. Миналата година се включих, защото изпитвах вътрешна потребност да участвам в нещо, което да е свързано с добро. След като нещата се получиха миналата година, реших и сега да се включа. Операция „Плюшено мече” ми върна смисъла в живота, показа ми, че доброто все още съществува у хората, върна ми надеждата и любовта в сърцето. Дори смятам, че по-големите подаръци получих от самите деца”, добавя и Росица.

И двете разказват как са се радвали, когато бързо са се изпълнявали коледните списъци с желанията на децата, колко бързо са се намирали дарители, които са се вълнували от детски съдби.

И след като кампанията вече е приключила не може да не се споменат имената на хората, помогнали тя да се случи. Освен дарителите, закупили и прилежно опаковали и изпратили своите подаръци.

Голяма подкрепа са оказали от Макси център в Плевен, където се намираше и пунктът за събиране на подаръците за повечето от центровете в областта. Там незаменим помощник е била Ива Митева, управител на търговския център. Тя е приемала подаръците, надписвала ги е при нужда. Помощ са оказали и от БЧК-Плевен, които са помогнали транспортирането на подаръците за местата извън Плевен. В акцията се е включил и свекърът на Криси.

podaraci meche2

За 6 дни всички събрани подаръци са били раздадени. И тук идва единственото НО в благотворителната инициатива. При посещенията не са се отзовали доброволци, които да придружат двете дами при посещенията им в социалните домове. И двете са на мнение, че повечето хора искат да помогнат, но сякаш не биха отделили време да споделят радостта от изненадите с тези, за които са дарили. Затова и Роси, и Криси се надяват догодина повече да са доброволците, които да посетят домовете и центровете при раздаването на подаръците.

И догодина „Плюшено мече” ще се реализира. Дори идеята на създателката на операцията е тя да бъде продължена под друга през цялата година.

Създател на операция „Плюшено мече” е Михаела Стойкова. Тя е живяла известно време в Англия и от там пренася идеята да се помогне на деца в неравностойно положение. Така се ражда идеята за „Плюшено мече”, която тръгва от Бургас, а тази година превзе всички български градове.

И на финала едно голямо БЛАГОДАРЯ за всички дарители, помогнали на децата и младежите и изпълнили техните коледни желания!

 Снимки: личен архив и „Плевен за Плевен“podaraci meche

#тагове:

НАЙ-НОВИ: