Непълнолетни майки в Плевенско вече получават ваучерите си вместо детски

23.12.2015 18:08

dete

Първите ваучери за предоставяне на месечни помощи за деца на непълнолетни майки в област Плевен вече се раздават. Това научихме от директора на Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Плевен Рени Караиванова. В момента се предоставят ваучерите за месеците октомври и ноември.

След промените в Закона за семейни помощи за деца от юли. т.г. непълнолетните майки ще получават месечните помощи по реда на този закон само в натура.  Помощта в натура се предоставя под формата на стоки и/или услуги за детето в съответствие с индивидуалните му потребности, които се оценяват от Дирекция „Социално подпомагане“. Помощите в натура се предоставят чрез ваучери. Те са вид ценни книжа за замяна. Всеки един от ваучерите е на стойност 35 и 50 лв.

Ваучерите могат да се ползват за пълно или частично заплащане на такса за детска ясла или детска градина; на такса за детска кухня или столово хранене; закупуване на храна, облекло, обувки; закупуване на учебници и учебни пособия и други стоки, необходими на детето за посещаване на училище, предучилищна група, детска градина или детска ясла.

Непълнолетни майки или техните законни представители получават от дирекциите „Социално подпомагане“ два екземпляра от ваучера, които предоставят на избран от тях доставчик на стоки или услуги. Ваучерите се получават лично от правоимащото лице или от негов представител въз основа на нотариално заверено пълномощно. Ваучерите се получават единствено в седалището на Дирекция „Социално подпомагане“.

Повече информация за това как ще се процедира с ваучерите за непълнолетни майки, можете да намерите на сайта на Агенцията за социално подпомагане – www.asp.government.bg.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: