Малки шахматисти ще мерят сили в турнира „Проходна пешка” в Плевен

18.12.2015 7:17

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

От днес в Плевен започва турнирът „Проходната пешка“. Той е за деца до 10 години. Домакин на надпреварата е СКШ „Плевен XXI”.

Турнирите от веригата „Проходна пешка“ ще се проведат от декември 2015 до май 2016г. Надпреварата наподобява по регламент веригата за ученици „Млад гросмайстор“, която плевенският клуб провеждаше през последните 3 години по Проекта „Надеждите на България“. Основната цел е подготовка на най-малките състезатели на клуба, както и на гостуващите от други клубове малки шахматисти, за Държавните първенства по класически шах, ускорен шах и блиц, които ще се проведат в края на месец май, обясняват от СКШ „Плевен XXI“.

Според регламента системата на провеждане ще бъде Швейцарска в 6 кръга, по 25 минути на състезател за цялата партия.

Заелите първите три места на всеки турнир, както и най-малкият участник ще се награждават с предметни награди, а за всяко дете, включило се във веригата ще има грамота за участие.

Победителят във всеки турнир ще получава и преходна купа под формата на пешка, която ще бъде негово притежание до следващия турнир, когато призът трябва да бъде защитен. Ако има нов победител, преходната купа отива при него. В края на 6-те турнира, купата ще спечели състезателят, събрал най-голям точков актив от 5-те най-добри свои участия. Максималният брой точки ще бъде 75, като за първо място състезателят получава 15 точки, за второ-14, за трето -13, и така до 15-то място – 1 точка.

Освен пешката, победителят от веригата ще спечели  най-новият модел електронен шахматен часовник  DGT 3000.
Подобна верига за 8-годишни СКШ „Плевен XXI“ с успех проведе през 2012г. Победител стана Кристиян Григоров, следван от Валентин Митев и Захари Иванов, сега 11-годишни състезатели на плевенския клуб.
До този момент са заявили участие 20 деца от клуба домакин и две деца от ШК“Пловдив“. Съдия на турнира ще бъде мс Христинка Илиева.

Състезанието ще започне в 17:00 ч. днес. Тогава ще се играят първите три кръга. Надпреварата ще продължи в 9:00 ч. в събота с останалите 3 партии. Награждаването ще бъде в 12:00 ч.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: