УМБАЛ – Плевен представи резултатите от успешно реализиран проект за над 14 млн. лв. (снимки)

16.12.2015 13:51

16.12.umbal1

Заключителна пресконференция, на която бе отчетено изпълнението на дейностите по проект „Ремонт, оборудване и модернизиране на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” ЕАД – Плевен“ се проведе днес в лечебното заведение. Резултатите от проекта бяха представени от изпълнителния директор на УМБАЛ – Плевен доц. д-р Цветан Луканов, а участие взеха също зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, кметът на Община Плевен Георг Спартански, зам.-областният управител Красимир Иванов, председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, ректорът на МУ – Плевен проф. Славчо Томов и почетният ректор на учебното заведение проф. Григор Горчев.

16.12.umbal2
Проектът за модернизиране на плевенската болница е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма (СРИП) на Министерство на здравеопазването (МЗ) по Схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., с общ бюджет 147 млн. лв. Проектът в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България, като общата стойност на инвестицията възлиза на 14 478 328 лв.

16.12.umbal3
В рамките на проекта е изградена достъпна здравна инфраструктура за монтаж и работа на доставената високотехнологична медицинска апаратура, изпълнени са мерки за енергийна ефективност, осигурена е достъпна среда за хора с увреждания. Сред доставената медицинска апаратура са мултимодален линеен ускорител и съпътстваща апаратура, дигитална ехографска система, апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика, 16-срезов многодетекторен компютърен томограф, конвенционален дигитален скопично-графичен рентгенов апарат, ендоскопска система, окомплектована и с конфокален лазерен гастроскоп и конфокален разерен колоноскоп, дигитална ендоскопска видеосистема за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб.
„Благодарение на съвременната и модерна апаратура, с която се оборудва УМБАЛ „Д-р Георги Странски” ЕАД – Плевен, нашите пациенти получават комплексна услуга от ранна диагностика до лечение на онкологичните заболявания. Успешно финализираният проект подпомага реализиране на амбицията на ръководството, Университетската болница да се утвърди като център за високотехнологична медицина“, посочи пред присъстващите доц. Луканов.

16.12.umbal4
Зам.-министър Шарков благодари на ръководството на болницата за положените усилия, благодарение на които реализацията на проекта вече е факт. Завършваме успешно първия най-голям проект в сферата на здравеопазването на стойност над 140 млн. лв., като ни остава да приключим проектите във Варна и Пловдив, сподели той. Д-р Ваньо Шарков отбеляза, че с този проект УМБАЛ – Плевен минава на едно по-високо ниво, а това е нещо добро за пациентите не само от Плевен, а и от съседните области.
След пресконференцията домакините бяха предвидили и обиколка на помещенията, в които е монтирана новата аппаратура.

16.12.umbal5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: