Празнуваме Международния ден на тангото

11.12.2015 7:09

11.12.Tango

11 декември е приет за Международен ден на тангото. Причината за избора на точно тази дата е рожденият ден на две от най-известните личности в историята на този чувствен танц – певеца и композитора Карлос Гардел и цигуларя и композитора Хулио Де Каро.

За първи път Денят на тангото се чества в Аржентина през 1977 г. Постепенно голяма част от страните, в които тангото има много привърженици, възприемат този празник и така от локален, той се превръща в международен.

Няма точни данни кога и как се появява тангото, въпреки че повечето изследователи свързват този стил с чернокожото население.

Едно обаче е ясно, танцът е запазената марка на Буенос Айрес. Голяма част от теоретиците смятат, че той е смесица от няколко стила – хореографията е дошла от милонгата, ритъмът – от кандомбе, а сантименталната мелодична линия и емоционалната сила – от кубинската хабанера.

Съществуват различни теории за произхода на думата „танго“. Една от най-популярните теории е, че думата идва от африкански езици от Нигер-конгоанското езиково семейство. Според друга теория думата се е използвала и в Андалусия, като с нея се е обозначавал определен стил музика.

/по материали от интернет/

Снимка: potentmagazine.com

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: