Апелативният съд потвърди присъдата за грабеж и убийство на възрастен мъж в с. Николаево

11.12.2015 9:19

prisada zatvor

Апелативният съд във Велико Търново /ВТАС/е потвърдил присъдата на Окръжен съд – Плевен за грабеж, придружен с убийството на възрастен мъж в с. Николаево. Това информираха от пресцентъра на Съда в старата столица.  Първоинстанционният съд е признал Лилко Ч.А, за виновен в това, че на 17 декември 2014 г. в с. Николаево, обл. Плевен, като непълнолетен, навършил 16-годишна възраст, но можейки да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, в дома на Дечо Х. Д. (73г.), отнел от владението на собственика движими вещи на обща стойност 46, 44 лв. Сред тях са три пакета мляно кафе, седем вафли, чорапи, мобилен телефон със СИМ карта и други.

Грабежът е бил придружен с убийството на Дечо Х. Д. Плевенските магистрати са определили наказание за Лилко Ч. А. в размер на 12 години лишаване от свобода. Тъй като делото е разглеждано по реда на съкратено съдебно следствие, окончателната присъда е 8 години лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор.

На основание чл. 69 от НК, Окръжен съд Плевен е постановил да се приведе в изпълнение и предишна условна присъда от 6 месеца лишаване от свобода, наложена на Лилко Ч. А. с присъда по НОХД № 281/2013 г. по описа на Районен съд Тутракан.

Делото в Апелативен съд Велико Търново е образувано по въззивна жалба от служебния защитник на подсъдимия Лилко Ч.А. Като единствено основание за обжалване на акта са посочили  несправедливост на наложеното наказание. Излагат се доводи за прекомерна завишеност, предвид младата възраст на подсъдимия. В съдебно заседание подсъдимият и неговият защитник са поддържали подадената жалба с молби същата да бъде уважена. Изложили са съображения за неправилно определяне на наказанието  в неговият максимален размер, с оглед младата възраст на подсъдимия и обстоятелството, че в затвора той е навършил 18 години. Молят за решение, с което да бъде намалено по размер наложеното на подсъдимия наказание.

Според състава на ВТАС, жалбата на подсъдимия и защитника му е неоснователна и следва да бъде оставена без уважение.

Както първоинстанционният, така и въззивният съд намират, че е налице значителен превес на отегчаващите вината обстоятелства. В крайна сметка решението и на магистратите във ВТАС е да потвърди изцяло присъдата на ОС-Плевен.

Решението подлежи на обжалване и протестиране пред ВКС в 15-дневен срок от съобщаването му на страните.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: