Плевенски майки и татковци излязоха на протест днес

10.12.2015 14:21

protest pl 2

Плевенски майки и татковци излязоха днес на протест пред сградата на Общината, за да заявят своето недоволство към социалната политика у нас по отношение на децата.

Ще припомним, че днес в различни градове на страната се организират такива протести под наслов „Протест на родителите”. За цялата страна началният час е 11, но заради тържествата по повод 138 години от Освобождението на Плевен, тук протестът бе от 13 часа. Организацията му премина изцяло в социалната мрежа „Фейсбук”.

Една от протестиращите днес в Плевен бе Силвия Иванова. Тя е майка на 10-месечни близнаци и коментира, че не е коректно за отглеждането на две деца да се полага едно майчинство, а грижите и разходите са двойни. 30-годишната Нина Василева, която е майка на три деца, заяви, че трябва да се премахне подоходният критерий за получаване на детските надбавки. Тъй като съпругът й, който също днес бе на протеста, е военен и получава добра заплата, докато са били само с две деца, не са имали право на детски помощи. И парадоксът е, че при едно от кандидатстванията се е оказало, че цели 4 стотинки делят семейството от правото да взима детски помощи.

protest pl 1

Организаторите на протеста в Плевен Росица Зачева и Петя Първанова се оказаха майки на по четири деца. За смелостта им да родят и да отглеждат децата си обаче те не получават подкрепа от държавата. Росица дори е била със социално майчинство с четвъртото си дете, но след като то е направило 1 годинка, тази помощ спира. Реално сега семейството й е с доход от детските надбавки и заплатата на таткото. Росица коментира, че за съжаление в социално подпомагане гледат с пренебрежение на това, че тя е многодетна майка и обикновено коментарът е „Като сте ги раждали, гледайте си ги”. Това отношение е обидно, подкрепи я и Петя Първанова. Нейното четвърто дете е на 10 месеца, а семейството й е на квартира и казва, че трудно се справят с месечната издръжка.

protest pl 3

Националният протест на родителите е в осем искания.  

Първото е да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца, така както бе въведен през 2014 г. Второ искане е да бъде обвързан размерът на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 г. с размера на минималната работна заплата. Родителите също така настояват  за увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 (при МРЗ от 380лв) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството.

Сред исканията на участниците в протеста е и осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини, задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год. възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини.

В своите искания родителите, подкрепящи протеста, настояват за осигуряване на обезщетения за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране във вуз, както и за адекватна здравна грижа за бременни, майки и деца.

Не на последно място сред исканията са осъвременяване обезщетенията за деца в неравностойно положение съобразно актуалния размер на минималната работна заплата и поемане от бюджета на цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недононосените деца до навършване на 3 години – изследвания, логопед, психолог.

protest pl

#тагове:

НАЙ-НОВИ: