От 13 часа днес ще започне протестът на плевенските родители

10.12.2015 7:22

10.12.protest pl

От 13 часа днес плевенските майки и татковци ще се включат в обявения национален „Протест на родителите”. За цялата страна началният час е 11, но заради тържествата по повод 138 години от Освобождението на Плевен, тук протестът е за 13 часа.

Той ще се проведе пред сградата на Общината.

Протестът на родителите е в осем искания.  

Първото е да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца, така както бе въведен през 2014 г. Второ искане е да бъде обвързанразмерът на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 г. с размера на минималната работна заплата. Родителите също така настояват  за увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 (при МРЗ от 380лв) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството.

Сред исканията на участниците в протеста е и осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини, задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год. възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини.

В своите искания родителите, подкрепящи протеста, настояват за осигуряване на обезщетения за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране във вуз, както и за адекватна здравна грижа за бременни, майки и деца.

Не на последно място сред исканията са осъвременяване обезщетенията за деца в неравностойно положение съобразно актуалния размер на минималната работна заплата и поемане от бюджета на цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недононосените деца до навършване на 3 години – изследвания, логопед, психолог.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: