Плевенчанин с наградата „Ряховски камъни“ на СБЖ – Горна Оряховица

09.12.2015 14:10

9.12.baio1

Пет ряховски камъка връчиха тази година горнооряховските журналисти. ХІV-ата церемония на СБЖ – Горна Оряховица по традиция се проведе в художествена галерия „Недялко Каранешев” и бе уважена от ръководството на Община Горна Оряховица, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.
Идеята на местните медии започва през 1999 г. Тогава шеговито те се наричат Академия „Ряховски камъни”, в която освен СБЖ влиза и Историческият музей. След кратко прекъсване наградите са възстановени през 2002 г. Отличията си, журналистите връчват на личности, които милеят за града и по свой начин правят така, че той да е по-добро място за живеене, по-известен и с повече перспективи. Наградите са статуетки с камък от символичната за горнооряховчани местност.
Колективна награда за историческия пробив в проучването на крепостта Ряховец получи екипът, започнал разкопките тази година – проф. Хитко Вачев – негов научен консултант, ръководителят му – плевенчанинът Илиян Петракиев (в средата на първата снимка) и заместник-ръководителя Мая Иванова. „Като символ на вечност и твърдост, камъкът е прекрасен символ на Горна Оряховица. Доказахме, че животът тук не е прекъсвал 5000 години – това е вечност, а с твърдост ще стане така, че крепостта да се превърне в привлекателен археологически и туристически обект”, каза Илиян Петракиев. Младият специалист е родом от Плевен, възпитаник е на Великотърновския университет, специалност „Археология“, а в момента работи в Регионалния исторически музей в старата столица.
Снимки: Пресцентър на Община Горна Оряховица

9.12.baio2

#тагове:

НАЙ-НОВИ: