Търсят сграда, в която да се премести Районният съд в Червен бряг

04.12.2015 12:57

4.12.sadКметът на община Червен бряг инж. Данаил Вълов ще преговаря с Министерството на правосъдието и с Висшия съдебен съвет за предоставяне на подходяща сграда за Районния съд в града, съобщават от пресцентъра на Общината. Това е било решено на днешното заседание на ОбС – Червен бряг. Предложението е по повод спешното искане на председателя на Районен съд – Червен бряг Виолета Николова за извънредно свикване на Общинския съвет, на което да бъде обсъден въпросът за сградния фонд на съда.
Николова настоява да се намери подходяща сграда в центъра на града, за да се запази съществуването на съда предвид реорганизацията на районните съдилища. „Червен бряг има големи предимства да запази съда си, защото се намира в центъра на общината и отговаря на критерия районният съд да се достига за 60 минути с обществен транспорт. Колегите обаче работят под санитарния минимум“, призова Николова и поиска да се прецени внимателно кое е по-удачно – дали се строи наново, или да се ремонтира съществуваща сграда.
В момента в Районен съд Червен бряг работят 4-ма съдии, като следващата година един от тях ще се пенсионира. По натовареност на магистратите с дела на месец той е втори в областта след Окръжния съд в Плевен. Сградата, в която се помещава Районният съд в Червен бряг, е съсобственост на Министерството на правосъдието и на общината. Построена е през 1936 г. за жилищни нужди и няма възможност за преустрояване и разширяване.
По време на публичното обсъждане на бюджета за 2016 г. на 30 ноември кметът Данаил Вълов заяви, че според него най-подходящото място за съдебна палата на общината е сградата на бившия ГУМ.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: