Плевенският депутат Васил Антонов почете паметта на екзарх Антим I

30.11.2015 8:17

На 29-ти ноември в черквата „Св. Константин и Елена” в град Одрин, стотици българи се събраха да отдадат почит на екзарх Антим I. По повод 127-та годишнина от смъртта на бележития български духовник, да сведат глава пред живота и делото на екзарха, в Одрин пристигнаха председателят на НС на БСП Михаил Миков, плевенският народен представител от левицата Васил Антонов, депутати от ПГ на БСП Лява България, политици, общественици.

v1
През 1868 година Антим подкрепя цариградските българи и отхвърля каноническото подчинение на Вселенската патриаршия. Антим I е човекът, свързан с борбите за независима българска църква, но и участник в изграждането на новата българска държава, като председател на първото Велико народно събрание. Бил е избран за председател и на следващото обикновено народно събрание, но се отказва. Антим I е този, който когато се приема Конституцията казва: „Приехме Конституция от народа и за народа“.

v2
С присъствието си на това събитие, Васил Антонов отново показа почитта си към големите личности в историята ни. Като заместник-председател на Парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека, Антонов винаги е полагал усилия за защита на християнските ценности и културно-историческото ни наследство. Именно в тази посока е и предложението му за изменение в Закона за държавния бюджет за 2016г. Антонов настоява да бъдат предвидени средства в размер на 500 000лв. за изграждането на културен и поклонически център в българската черква „Св. Константин и Елена“ в Одрин.

v3

#тагове:

НАЙ-НОВИ: