Плевен е домакин на национална конференция по клинична токсикология

20.11.2015 14:39

konferenciq toksikologiq

От днес до неделя в Плевен се провежда Национална конференция по клинична токсикология. Темата на форума е „Съвременни акценти върху токсикологичната патология”. Домакинството на Плевен не е случайно – по този начин се отбелязват и 20 години от създаването на Клиниката по токсикология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен.

За историята на Клиниката при откриването на конференцията днес говори началникът й доц.д-р Евгения Бързашка.

Клиничният токсиколог е различен от останалите специалисти, защото трябва да знае много повече от всеки друг тесен специалист, каза и председателят на Асоциация „Българска клинична токсикология”, доц.д-р Анета Хубенова.

Своите поздрави към домакините на форума и по повод 20-годишнината на плевенската Клиника по токсикология поднесе и доц.д-р Маргарита Гешева, началник на Клиниката по токсикология към УМБАЛСМ „Пирогов” и национален консултант.

По повод заплахата от терористични атаки в световен мащаб и опасността от използването на бойни отровни вещества доц. Хубенова коментира, че на територията на всяка една клиника по токсикология в страната има специален план за действие при групови или масови отравяния. Тези планове могат да се развият при конкретни ситуации, съобразявайки се с новите видове агенти, които евентуално биха могли да ни застрашат, добави специалистът.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: