И Плевен сред общините с „легнали полицаи“, неотговарящи на изискванията

20.11.2015 15:19

20.11.legnali

След самосезиране Апелативна прокуратура – Велико Търново е извършила проверка във връзка с осъществяването на контрола на изградените изкуствени неравности на пътното платно, съобщават от пресцентъра на АП. Прокуратурата констатира занижен контрол и бездействие по отношение на вмененото задължение от страна на службите за контрол и администрацията, управляваща пътя и изиска предприемане на незабавни мерки.
Много от изградените преди 2012 г. „легнали полицаи“ не отговорят на изискванията като параметри, форма и вид строителни материали и бяха повод да бъде определен срок от една година за премахването им и срок от три години за привеждане в съответствие с изискванията на Наредбата. Този срок изтече на 24.07.2015 г.
При проверката прокуратурата е установила, че е проявено масово бездействие по отношение на премахването или привеждането в изрядност на съществуващите „легнали полицаи“, намиращи се на територията на общините в петте области на Апелативния район – Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе. Съоръженията, които не отговарят на изискванията, не са били отстранени или не са приведени според приетите норми в определения срок. В много от общините не се водят и задължителните регистри за изпълнените средства за ограничаване на скоростта на движение съгласно чл. 23 от Наредбата.
Въпреки вмененото нормативно изискване, има общини, които и към момента отказват изпълнение на нормите с оправдание за липса на предвиден бюджет или нецелесъобразност на премахването на съоръженията, тъй като се намират в близост до детски градини и училища.
Прокуратурата е изпратила до общините писма с констатираните нередности, като е разпоредила незабавно изпълнение – премахване или привеждане според изискванията на Наредбата на изкуствените неравности на пътното платно, както и осъществяване на задължителен периодичен контрол. В случаите, в които е наложително премахването на изкуствените неравности, неотговарящи на изискванията, които се намират в близост до детски градини и училища, прокурорите са изискали от собствениците на пътя и органите на МВР незабавни мерки по охрана и обезопасяване на тези участъци. При неизпълнение прокуратурата ще оспори пред Административен съд бездействието им. Общините са заплашени и от опасността да бъдат съдени при възникнали ПТП и повреди на автомобили.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: