Скулптори искат повторно провеждане на конкурса за паметник на Данаил Попов в Плевен

19.11.2015 14:52

19.11.popov1

Както писахме, скулпторът Красимир Рангелов спечели конкурса за изработване на паметник на Данаил Попов в Плевен, обявен от Сдружение „Васил Левски“ – Плевен. Решението бе взето от комисия с председател Григор Гошев и членове проф. Иван Стоянов, арх. Бойко Балтаков, д-р Галина Цветкова, Габриел Георгиев, Панайот Йорданов и Искра Ганева. Освен Красимир Рангелов, който работи с арх. Иво Петров, в конкурса се включиха скулпторът Иван Атанасов с арх. Лазар Лазаров и Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика с арх. Красимир Попов. Няколко дни, след като бяха обявени резултатите, с „Плевен за Плевен“ се свързаха Убавка Тончев и Константин Симеонов, които изразиха възмущение от направения избор, подкрепяйки позицията си със съответните доводи. „Още през април или май при нас в ателието дойде представител на Сдружение „Васил Левски“ – Плевен, който ни покани да изработим паметника на Данаил Попов. Понеже години наред се борим за това да има някакъв ред и да запазим коректност към колегите, благодарихме за поканата, но я отказахме, като предложихме да бъде обявен конкурс, а ние да участваме в него наравно с другите автори“, разказаха скулпторите.
Така и се случва – конкурсът е обявен, творческото семейство се включва в него, но при самото журиране двамата остават силно възмутени от факта, че Красимир Рангелов (който по-късно е избран за победител) защитава своя проект, изработен в мащаб 1:1, без да представи фотография на самия Данаил Попов. Оказва се, че неговият проект не е защитен с фотография и в сайта на Сдружението vasillevski.org, както става ясно от публикуваните там материали. И още – Рангелов подведе журито – а подведени ще останат и дарителите – посочвайки, че всичко ще се изработи от гранит, при положение, че в презентацията, отново в сайта, е записано, че това ще стане „по възможност – предвид ниския бюджет“, подчерта още Тончев.

19.11.popov2
По думите й, със снимка не е подкрепил проекта си и другият участник – Иван Атанасов, а от поведението на журито е станало ясно, че победителят е бил избран предварително. Въпреки всичко, ние представихме нашия проект със снимка на Данаил Попов, макар че дори не поискаха писмена защита на проекта, която оставихме до портрета, сподели още Убавка Тончев.
Убавка и Костика са категорични, че ще е срамно и жалко, ако парите на дарителите за паметник на Данаил Попов, отидат за спечелилия „много добър архитектурен проект“, както са посочили членовете на комисията. Конкурсът е обявен за бюст-паметник, тоест за портрет и поколенията след нас ще имат погрешна представа за портретната характеристика на Данаил Попов, подчертават двамата автори. „Би било несъвестно от наша страна да премълчим нещата и след това да се повтори ситуацията с добилия печална популярност паметник на Емил Димитров пред читалище „Съгласие“. Именно заради това ще подадем възражение до кмета с искане за повторно разглеждане на предложените проекти“, сподели още творческото семейство.
Бел. ред.: „Плевен за Плевен“ е готов да публикува позицията и на другите страни

#тагове:

НАЙ-НОВИ: