Министър Ивелина Василева откри обновения филиал на НИМХ – БАН в Плевен

06.11.2015 11:59

6.11.nimh1

Днес официално бе открит обновеният и модернизиран регионален прогностичен център на НИМХ-БАН в Плевен. Лентата прерязаха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, проф. Христомир Брънзов – директор на НИМХ – БАН и Павел Вапцаров – директор на плевенския филиал на НИМХ. На базата на измервания от 290 станции в Северозападна и Централна Северна България, радарна и сателитна информация и съвременни числени метеорологични и хидроложки модели в него ще се изготвят локални прогнози, в това число за опасни и особено опасни явления, включително наводнения. Финансирането е целево от МОСВ и по трансграничния българо-румънски проект WATER и е в размер около 100 000 лева.

6.11.nimh2
Проф. Брънзов сподели, че в рамките на проекта е била закупена съвременна апаратура, автоматизирани са редица пунктове за измерване, обновена е сградата на центъра. Целта е да бъдем в полза на обществото, а това се изразява в тясната ни работа с Министерството на околната среда и водите, каза още директорът на НИМХ – БАН.
От своя страна, министър Василева отбеляза, че МОСВ работи с НИМХ – БАН в изключително добра координация. Още през 2010 г. ние заложихме на регламентирането на нашето партньорство чрез конкретни текстове в Закона за водите, съгласно които на НИМХ беше възложена сериозната задача по извършване на количествен мониторинг на територията на България, каза Василева. По думите й, това е уникална форма на взаимодействие между орган на централната власт институт към БАН. Тя бе категорична, че сътрудничеството ще продължи да бъде надграждано и занапред. Работим по изцяло нов проект, който ще се финансира по ОП „Околна среда 2014-2020“ и е за наблюдение водите на територията на страната в реално време, разкри още министър Ивелина Василева.

6.11.nimh3

 

6.11.nimh4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: